Inspectie onderzoekt of jeugdzorg faalde

De Inspectie Jeugdzorg gaat onderzoeken of de hulpverlening aan de vermoorde jongens Ruben en Julian tekort is geschoten. Sinds de scheiding van hun ouders in 2008 hebben zich meer dan tien instanties en behandelaars over de kinderen gebogen.

AMSTERDAM - Het effect van die hulp is echter 'zeer klein' geweest, onder meer omdat de onderlinge afstemming van de hulpverleners sterk te wensen overliet, constateerde de Raad voor de Kinderbescherming in een onderzoeksrapport dat zaterdag via NRC Handelsblad uitlekte.


Ook de rol van de Raad voor de Kinderbescherming zelf zal worden onderzocht. Zijn rapport leek negatief uit te pakken voor de vader, die zelfmoord pleegde nadat hij waarschijnlijk zijn zoons om het leven had gebracht.


De man werd door zijn ex-vrouw beschuldigd van mishandeling. De 9-jarige Ruben zou door zijn vader door elkaar zijn geschud, geslagen en met zijn kleren aan onder de koude douche zijn gezet. Volgens de vader had Ruben last van driftbuien en zou hij hem slechts stevig hebben aangepakt en onder de warme douche hebben gezet om rustig te worden.


Uit het rapport van de Raad voor de Kinderbescherming, aan beide ouders toegestuurd op 22 april, blijkt dat de politie de vader wilde oproepen als verdachte en dat de zaak zou worden doorgestuurd naar justitie. Voorts adviseerde de Raad de jongens onder toezicht te stellen en het co-ouderschap van beide ouders te beëindigen. Daarna zouden de kinderen nog maar een weekeinde per twee weken naar hun vader gaan. De Raad voor de Kinderbescherming maakte een afspraak met beide ouders om het rapport te bespreken. Op de dag van de afspraak, 7 mei, werd de vader dood gevonden in het Doornse Gat.


Was het geen veiligheidsrisico om de vader in deze omstandigheden een belastend rapport te sturen? 'Dat is een terechte vraag', reageert woordvoerder Richard Bakker van de Raad voor de Kinderbescherming. 'De Inspectie voor de Jeugdzorg zal dat ook bekijken in haar onderzoek. Maar ouders hebben het recht om commentaar te leveren op een rapport, voordat het naar de rechter gaat.'


Uit de reconstructie van NRC Handelsblad blijkt dat de instanties verschillend dachten over de vraag of de kinderen gevaar liepen. Bureau Jeugdzorg vroeg een onderzoek aan de Raad voor de Kinderbescherming, maar achtte de kwestie niet spoedeisend. De instantie Timon Ambulante Spoedhulp, dat op verzoek van Jeugdzorg een veiligheidsplan opstelde, meende echter dat er 'sprake is van een acute bedreiging van de veiligheid van een of meer gezinsleden'.


Uit het rapport van de Raad voor de Kinderbescherming wordt duidelijk dat de jongens zwaar te lijden hadden onder de scheiding van hun ouders, die in 2008 uit elkaar gingen na een relatie van dertien jaar. De ex-echtelieden maakten voortdurend ruzie en voerden rechtszaken over boedelscheiding, alimentatie en zorgafspraken. De kinderen presteerden op school beneden hun niveau, onder meer vanwege concentratieproblemen.


De moeder maakte zich al eerder zorgen over de veiligheid van de kinderen. In 2009 deed ze aangifte bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) wegens mishandeling van Ruben door zijn vader. Ze wilde niet dat het AMK contact zou opnemen met de vader, omdat deze weleens gedreigd zou hebben met een 'familiedrama'. Het AMK kon echter geen sporen van fysiek geweld vinden.


De meeste hulpverleners geloofden dat de kinderen vooral te lijden hadden onder de voortdurende strijd tussen hun ouders. Daarin kwam pas verandering toen de moeder in september 2012 een nieuwe melding deed bij het AMK en in januari 2013 aangifte deed bij de politie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden