Inspectie onderzoekt dood paarden Marrum

De Algemene Inspectiedienst (AID) begint een onderzoek naar de dood van achttien paarden in het Friese Marrum. De dieren overleden toen woensdag een buitendijks gebied onder water kwam te staan.

ANP

De dienst wil weten of er strafbare feiten zijn gepleegd. ‘Eerst moeten we kijken wat er precies aan de hand is, pas dan wordt duidelijk wie er eventueel vervolgd wordt’, aldus een woordvoerster. Ook de politie in Friesland onderzoekt de zaak.

De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft verklaard donderdag aangifte te doen bij de politie wegens de dood van de paarden. De partij vindt dat de eigenaar van de paarden, de familie Lootsma, en de landschapsorganisatie It Fryske Gea, die het terrein beheert, de dieren niet op tijd in veiligheid hebben gebracht. Volgens de PvdD is de regel dat dieren half oktober van de buitendijkse gebieden worden weggehaald.

Daarnaast waren er de afgelopen dagen waarschuwingen voor storm. ‘De eigenaar en It Fryske Gea hebben verzuimd in te grijpen en zijn daarom in elk geval moreel en mogelijk ook juridisch aansprakelijk voor de dood van ten minste achttien paarden’, aldus een verklaring.

Donderdag staan nog vijftig tot tachtig paarden vast op een klein stukje grond, omringd door water. Volgens eigenaresse Lootsma hebben zij en haar familie de dieren op een hoog gelegen stuk land gebracht om ze te beschermen tegen het hoge water. ‘Maar andere mensen zijn met grote schijnwerpers het gebied in gegaan. De dieren zijn toen van hun veilige plek gelopen’, aldus de hevig geëmotioneerde vrouw. De vrouw die de paarden onder haar hoede had, zei echter dat de dieren op het verkeerde deel terecht zijn gekomen, nadat de eigenaren ze eigenhandig in veiligheid wilden brengen.

Reddingsactie uitgesteld

Landschapsorganisatie It Fryske Gea, eigenaar van het buitendijkse gebied waar de paarden staan, stelde donderdagmiddag dat de dieren pas vrijdagochtend van hun plek kunnen. ‘We hebben ze water en hooi gebracht en het weer zit mee, dus zakt het water’ , aldus districtshoofd Nico Minnema van It Fryske Gea. ‘Morgen om 09.00 uur kijken we of het water genoeg is gezakt zodat de dieren naar de dijk kunnen lopen.’

De eerste poging de paarden te redden mislukte in de nacht van woensdag op donderdag. Het vlot waarmee militairen een eerste deel van de dieren moesten overbrengen liep vast wegens het intussen gedaalde waterpeil.

'Rampenplan veroorzaakte ramp'

De plaatselijk bekende boer Skelte Hoogland hekelde donderdag het optreden van de hulpverleningsdiensten en de autoriteiten. ‘Ze kwamen met een rampenplan en dat heeft inderdaad een ramp veroorzaakt', aldus Hoogland.

De agrariër uit Marrum, eigenaar van veertig hectare buitendijks land, is woest. Hij stelt dat het wel vaker voorkomt dat vee buitendijks in het zeewater vast komt te zitten. ‘Dit is maar een kleine overstroming. Wij hadden de paarden gisteren al weg kunnen halen, maar dat mocht niet van de autoriteiten; wij mochten ons er niet mee bemoeien’, stelt Hoogland.

Volgens de boer moeten dieren die door het opkomende water in de verdrukking komen, juist het water worden ingedreven. Daarna moeten de dieren zo snel mogelijk worden gedwongen naar de zeedijk te zwemmen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden