Inspectie onderzoekt diploma's scholen journalistiek

AMSTERDAM De Onderwijsinspectie onderzoekt de wijze waarop scholen voor journalistiek in Nederland diploma's verstrekken aan trage studenten.

Studenten bij Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg, op de redactie van GER. Foto: Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De vier erkende hbo-opleidingen journalistiek in Ede, Tilburg, Utrecht en Zwolle kennen traditioneel veel studenten die lang over hun studie doen. 'Studenten met een baan, keren zelden terug om af te studeren', zegt Peter Blokhuis, directeur van de opleiding in Ede.
De inspectie heeft opheldering gevraagd over het afstudeertraject voor deze gevallen. De eisen die voor hen gelden, moeten dezelfde zijn als die voor andere studenten.

Eerder al gepubliceerd
In Ede en aan de Fontys Hogeschool Journalistiek Tilburg kunnen studenten onder omstandigheden afstuderen op basis van artikelen die zij eerder in een krant of tijdschrift hebben gepubliceerd. De school voor journalistiek in Utrecht treedt volgens directeur Peter de Vries vooral 'coachend' op bij trage studenten.

Bij de opleiding journalistiek in Tilburg stelde de inspectie specifieke vragen over het weggeven van diploma's naar aanleiding van berichten op het weblog GeenStijl. 'We hebben deze vragen beantwoord en daarmee is de zaak afgedaan', zegt hoofd onderwijs Theo Dersjant van Fontys Hogeschool Journalistiek.

Nooit gemorreld
'Wij kennen het probleem dat hogeschool InHolland heeft opgelost met de Theo-route, dus door zomaar diploma's te verstrekken. Maar wij hebben zelf nooit gemorreld aan de afstudeercriteria.'

'Internet speelt een belangrijke rol in dit onderzoek', aldus een woordvoerder van de Onderwijsinspectie. De opleidingen journalistiek worden meegenomen in een groot onderzoek naar afstudeertrajecten in het hoger onderwijs, naar aanleiding van mogelijke diplomafraude bij hogeschool InHolland.

Lees meer in de Volkskrant

Studenten Journalistiek maken een krant op een fictieve redactie. Foto: Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden