Inspectie: let op longontsteking

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft maandag een waarschuwingsbrief verspreid over de mysterieuze longontsteking SARS. Ziekenhuizen, en dan vooral eerstehulpartsen, longartsen en internisten, wordt gevraagd alert te zijn....

Ze moeten letten op mensen die recent terugkeerden uit Zuidoost-Azië met koorts, een nare kuch of ademhalingsproblemen. Die zouden besmet kunnen zijn met de nog onbekende ziekteverwekker die wereldwijd al zo'n honderdvijftig mensen ziek heeft gemaakt. Negen van hen zijn overleden.

Een man uit Groot-Brittannië die mogelijk is besmet met SARS heeft zaterdag in twee toestellen van de KLM gezeten. Hij vloog van Hongkong naar Amsterdam en toen verder naar Manchester. De kans dat de man medepassagiers heeft besmet, is volgens de KLM minimaal.

De inspectie schrijft voor dat ernstig zieke patiënten in het ziekenhuis moeten worden geïsoleerd. Het personeel dient zich te beschermen met goed sluitende mondkapjes. Als opname niet nodig is, moeten de patiënten, zolang ze ziek zijn, contacten buitenshuis beperken.

Schiphol heeft geen maatregelen getroffen om arriverende reizigers te screenen op een mogelijke besmetting met de mysterieuze longontsteking. Volgens de luchthaven heeft de GG en GD in Amsterdam, waar Schiphol contact mee onderhoudt, geen aanwijzing daartoe gegeven. Wel heeft de Landelijke Coördinatiestructuur Infectieziektenbestrijding dit weekeinde alle medische diensten op de luchthavens gevraagd alert te zijn. Als er in Europa meer gevallen van de longaandoening opduiken, zullen de maatregelen misschien worden aangescherpt, aldus Martin Hommenga van de GG en GD-Amsterdam.

Voorlopig wordt echter vertrouwd op de kundigheid van de bemanning van de binnenkomende vliegtuigen om gezondheidsproblemen te signaleren en vervolgens te melden.

De KLM-pursers op vliegroutes naar Zuidoost-Azië en terug hebben een brief meegekregen waarin uitleg staat over de longaandoening. Bij twijfel kan contact worden opgenomen met de medische dienst van de luchtvaartmaatschappij in Amsterdam. Verder dient het personeel niet anders te handelen dan bij andere ziektes.

Mocht er een verdacht ziektegeval binnenkomen op Schiphol, dan hebben twee academische ziekenhuizen, het AMC in Amsterdam en het LUMC in Leiden, toegezegd isolatieruimtes beschikbaar te hebben voor opvang van de zieken.

Volgens het ministerie van VWS zijn de maatregelen in Nederland vergelijkbaar met die in andere Europese landen. Oostenrijk gaat echter veel verder. In Wenen worden binnenkomende reizigers uit Zuidoost-Azië voor het verlaten van het vliegtuig door een arts ondervraagd.

In Azië wordt eveneens heftig gereageerd op de nieuwe ziekte. Sommige reizigers die maandag op het vliegveld in Hongkong aankwamen, droegen gezichtsmaskers. De luchtvaartmaatschappijen Cathay Pacific en Singapore Airlines vragen passagiers met griepachtige verschijnselen om een medische verklaring. Vliegtuigen uit risicogebieden worden in de Filipijnen van binnen bespoten met een virusdodende spray.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden