Inspectie kritisch over vaccin arbodienst

Inspectie voor de Gezondheidszorg vermoedt overtreding van de wet met aanbod baarmoederhalskankervaccin...

Arbodienst ArboNed roept vrouwen via advertenties en een website op om zich te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker terwijl het vaccin slechts aan meisjes en vrouwen tot 26 jaar mag worden toegediend. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de indruk dat de dienst de wet overtreedt en onderzoekt de reclamecampagne.

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het seksueel overdraagbare virus HPV. Vaccinatie kan 70 procent van alle gevallen voorkomen maar is volgens de Gezondheidsraad alleen zinvol als nog geen seksueel contact heeft plaatsgevonden. Daarom heeft de raad geadviseerd alle 12-jarige meisjes te laten inenten. Minister Klink van Volksgezondheid wil dat advies opvolgen.

Twee farmaceuten hebben een vaccin ontwikkeld. Die vaccins, Cervarix en Gardasil, staan geregistreerd voor gebruik bij vrouwen tot 26 jaar omdat tot nu toe alleen in die leeftijdsgroep de effectiviteit is aangetoond.

Maar KeurCompany, onderdeel van ArboNed, vaccineert ook vrouwen boven de 25 jaar. Het bedrijf werkt alleen met het vaccin Cervarix. De kosten, 389 euro, zijn voor eigen rekening. De website www.vaccintegenbhk.nl vermeldt dat de eerste onderzoeksresultaten duidelijk maken dat Cervarix ook oudere vrouwen beschermt tegen kanker. Volgens GlaxoSmithKline (GSK), producent van Cervarix, mogen artsen zelf besluiten of ze vrouwen boven de 25 jaar vaccineren.

Maar het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen onderstreept dat artsen die oudere vrouwen vaccineren een ongeregistreerd middel toedienen. De Inspectie onderzoekt of KeurCompany dit doet.

Geert van Nispen, arts bij ArboNed, erkent dat vaccinatie bij oudere vrouwen alleen zinvol is als zij nog niet zijn besmet. ‘Met de vrouwen die zich bij ons melden, bespreken we dat ook.’ Noch de site, noch de advertenties reppen echter van die beperking. Van Nispen: ‘Als de tekst niet helder is, moeten we dat aanpassen. ’

Een GSK-woordvoerster zegt dat bij onderzoek onder vrouwen tot 55 jaar hoge concentraties antistoffen zijn aangetoond na vaccinatie.

Daarom ‘valt te verwachten’ dat het vaccin ook bij hen zal werken. Studies vragen tijd omdat tussen een infectie en het ontstaan van kanker vijftien jaar kan zitten.

Zolang die effectiviteit niet is bewezen, mag het vaccin niet worden toegediend, benadrukt de Leidse hoogleraar gynaecologische oncologie Gemma Kenter, lid van de Gezondheidsraad. De vaccins zijn vooralsnog louter preventief bedoeld, zegt ze: ze voorkomen dat het virus zich na seksueel contact in de cellen nestelt.

Volgens de Inspectie lijkt ook sprake van ongeoorloofde publieksreclame, omdat een specifiek vaccin wordt aangeprezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden