'Inspectie kreeg tip over misstanden op Ibn Ghaldoun'

De Onderwijsinspectie was al getipt over frauduleuze praktijken op het Ibn Ghladoun, voordat de beruchte examenfraude dit voorjaar aan het licht kwam. Dat meldt het NRC Handelsblad vandaag.

Redactie
De Ibn Ghaldoun school in Rotterdam Beeld anp
De Ibn Ghaldoun school in RotterdamBeeld anp

De krant heeft een brief in handen gekregen, die in april al bij de Inspectie van het Onderwijs werd bezorgd. Hierin wordt onder meer melding gemaakt van docenten die met leerlingen onderhandelen over cijfers.

Signaal
De brief is twee maanden voor de examenroof opgestuurd door een lid van het docentenkorps van het Ibn Ghaldoun. De inspectie bevestigt tegenover de krant het bestaan van de brief en erkent dat ze niet direct een onderzoek is gestart.

De inspectie beschouwde de inhoud als een 'signaal' dat meegenomen zou worden bij een kwaliteitsonderzoek, dat stond gepland in juni 2013. De examenfraude had echter toen al plaatsgevonden.

Makkelijke toetsen en niet blijven zitten
De leerlingen van het Ibn Ghaldoun kregen bewust 'makkelijke toetsen' en werden 'bevorderd terwijl ze eigenlijk zouden moeten blijven zitten'. Daarnaast zouden docenten 'cijfers veranderen in het voordeel van de leerlingen, omdat ze goed voor de dag willen komen' en iedereen die zich verzet tegen de gang van zaken, zou worden weggepest, zo citeert het NRC.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden