Nieuws

Inspectie: jongeren met ernstige psychische problemen moeten te lang wachten op hulp

De wachtlijsten voor behandelingen voor minderjarigen met complexe psychische problemen zijn in de coronacrisis nog langer geworden. Meer jongeren met onder meer eetstoornissen, suïcidale gedachten, verslavingen of ernstige gedragsproblemen melden zich. Tegelijkertijd is er onvoldoende hulp voor hen beschikbaar in de specialistische jeugd-ggz. Daarom moeten zij soms tot een jaar wachten op de juiste hulp.

Activiste Charlotte Bouwman overhandigt een noodklok aan demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis. Beeld ANP
Activiste Charlotte Bouwman overhandigt een noodklok aan demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis.Beeld ANP

Dit constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Omdat meer jongeren psychische hulp nodig hebben en hun problemen ernstiger zijn, zijn de bestaande knelpunten in de jeugd-ggz het afgelopen jaar verscherpt. Instellingen hebben onvoldoende personeel en geld om aan de complexe hulpvragen te kunnen voldoen.

De Inspectie bezocht in januari en februari twintig instellingen in zes jeugdzorgregio’s: Noord-Holland, Rotterdam-Rijnmond, Twente en Brabant, en ook in Drenthe en Noord-Oost-Gelderland. Deskundigen daar viel het op dat met name meer jongeren met een eetstoornis en suïcidale gedachten om hulp vragen. Eén instelling heeft vijftig wachtenden onder de 18 jaar voor hulp bij een eetstoornis.

Dure behandelingen

Dit komt ook doordat de gemeenten onvoldoende (dure) specialistische ggz-behandelingen inkopen, bijvoorbeeld met een verblijf in instellingen. De gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Daarop is bezuinigd en de gemeenten kampen met forse tekorten. Liever kopen de gemeenten goedkopere, minder complexe behandelingen in, waarmee zij de problemen van jongeren willen verhelpen.

Maar hierdoor is de vraag naar hulp en het aanbod in veel regio’s uit balans geraakt, constateert de Inspectie. De Inspectie zag dat in één regio ruim zevenhonderd jongeren op de wachtlijst staan voor jeugd-ggz en dat de wachttijd is opgelopen tot een jaar. Bij een andere instelling moeten jongeren tot een halfjaar wachten op alleen al een intakegesprek. ‘Deze stelselproblemen vragen om een structurele bovenregionale aanpak’, aldus de Inspectie, die de situatie ernstig noemt.

De Inspectie ziet dat veel jongeren veerkracht tonen in de coronacrisis, die inmiddels een jaar duurt. Maar over een groeiende groep jeugdigen maakt de Inspectie zich zorgen. ‘Hun mentale problemen zijn zo toegenomen dat zij dringend hulp nodig hebben.’ In de zomer van 2020 signaleerde de inspectie dat problemen bij jeugdigen minder werden gesignaleerd en dat daardoor het risico bestaat dat lichte problematiek kan verergeren. ‘Dan is op een later moment zwaardere hulp nodig. Dit is nu realiteit geworden’, aldus de Inspectie.

Onder 15 jaar

De inspectie heeft daarnaast zorgen over de toename van kinderen onder de 15 jaar die hulp nodig hebben. Al voor de crisis waren er wachtlijsten voor psychische hulp aan jongeren. Het aantal jeugdigen dat wacht op hulp is verder toegenomen. De ggz-aanbieders kunnen hen niet opvangen en doorstroming naar de juiste hulp loopt vast.

‘In één ziekenhuis in Rotterdam-Rijnmond worden wekelijks 3 à 4 jeugdigen opgenomen met orgaanfalen door een eetstoornis’, aldus de inspectie. Ook kunnen jongeren die in die regio na een zelfmoordpoging op de Spoedeisende Hulp komen, gemiddeld pas na zes weken terecht bij de ggz. Deze kinderen moeten de hulp thuis afwachten, en doen in deze tijd dan soms alweer een nieuwe poging. Ook in Noord-Holland is de ambulante acute hulp vastgelopen. Daar is een toename te zien van jongeren tussen de 12 en 18 met suïcidale gedachten; vooral de stijging onder 12- en 13-jarigen valt op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden