Inspectie hield gevolg lachgas stil

De Inspectie voor de Gezondheidszorg weet door onderzoek al sinds augustus 2004 dat er aan het gebruik van lachgas grote risico’s kleven voor zwangere verpleegkundigen, maar heeft dat niet naar buiten gebracht....

Van onze verslaggevers Marc van den Broek en Gerard Reijn

Alle ziekenhuizen werden wel op de hoogte gesteld van de risico’s en geadviseerd het gebruik van lachgas zoveel mogelijk te beperken. Het onderzoek had betrekking op aangeboren afwijkingen in het Leyenburg Ziekenhuis in Den Haag, dat tegenwoordig Haga Ziekenhuis heet. Zes verpleegkundigen van de afdeling verloskunde kregen tussen 1994 en 2004 een gehandicapt kind. Baby’s werden geboren zonder anus of met een gaatje in het hart, en twee met het syndroom van Down. In de onderzochte periode kregen in totaal twintig verpleegkundigen van deze afdeling een kind.

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis viel het de leiding van de afdeling pas in 2003 op dat er iets aan de hand was. Daarop werd een onderzoek ingesteld door het Universitair Medisch Centrum Sint Radboud in Nijmegen. Dat onderzoek was in augustus vorig jaar klaar.

Volgens een samenvatting van het onderzoek werden vijf van de getroffen moeders in de analyse betrokken. Mogelijke oorzaken als gebruik van alcohol, drugs, medicijnen, vitamines of tabak werden uitgesloten. Volgens een woordvoerder van het Haga Ziekenhuis werd ook vastgesteld dat twee van de getroffen moeders niet in contact zijn geweest met lachgas, maar in hun samenvatting concluderen de onderzoekers dat er ‘sterke aanwijzingen’ zijn dat lachgas de oorzaak is van de misvormingen. Daarop besloot het ziekenhuis het gebruik ervan te staken.

Het is niet duidelijk waarom juist het Haagse ziekenhuis is getroffen. Mogelijk heeft het te maken met de manier waarop het gas er werd aangewend. Bij een routineonderzoek in 1998 bleek dat de concentratie lachgas in de verloskamers te hoog was. Daarop werd de afzuiginstallatie verbeterd.

In 1998 was al eens aangetoond bij een onderzoek onder 84 ziekenhuizen dat lachgas gevaarlijk kan zijn voor zwangere vrouwen. Sindsdien werden in de operatiekamer van het Haga zwangere medewerkers geweerd. Maar aan de verloskamer, waar lachgas regelmatig wordt gebruikt om de ergste pijn van te verzachten, heeft nooit iemand gedacht. ‘In geen enkel ziekenhuis is die link gelegd’, zegt de woordvoerder.

Het Haagse ziekenhuis heeft enkele getroffen medewerkers een bedrag van vijfduizend euro gegeven als tegemoetkoming in de kosten, maar aanvaardt geen aansprakelijkheid.

Advocaat Koeleman, die namens twee van de getroffen ouders optreedt, zegt binnen twee weken te beslissen of hij het ziekenhuis aansprakelijk zal stellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden