Inspectie: helft schoonmaakbedrijven overtrad wet, eenderde krijgt boete

Ruim de helft van de 156 schoonmaakbedrijven die de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (voorheen Arbeidsinspectie) het afgelopen jaar bezocht, heeft een wet overtreden; onder meer op het gebied van arbeidstijden, het minimumloon en het in dienst hebben van illegale werknemers. Eenderde van de gecontroleerde bedrijven moet een boete betalen.

Charlotte Huisman
Een schoonmaakster. Beeld thinkstock
Een schoonmaakster.Beeld thinkstock

Dit blijkt uit de eerste resultaten van de nieuwe werkwijze van de inspectie SWZ, waarmee ze misstanden bij bedrijven doelmatiger wil opsporen en aanpakken. Dit betekent niet dat de helft van de schoonmaakbedrijven in de fout gaat. De inspectie gaat vooral op bezoek bij zogenoemde 'risicobedrijven': bedrijven die eerder regels hebben overtreden, waarover klachten zijn of signalen dat er iets mis zou kunnen zijn.

De ondernemersorganisatie van de schoonmaakbranche OSB juicht de strengere aanpak van de inspectie toe. 'Omdat het de branche zuiver houdt', aldus een woordvoerster. 'Onze leden moeten het nauw nemen met de regels als de schoonmaak-CAO, om zich te onderscheiden van anderen.' De OSB overlegt regelmatig met de inspectie over de aanpak van de malafide bedrijven, aldus de woordvoerder. 'Frauderende bedrijven brengen schade toe aan de hele branche.'

Voor alle bedrijfstakken heeft de inspectie SZW per 2016 de aanpak van arbeidsmarktfraude aangescherpt. Voorheen controleerden de inspecteurs een bedrijf op de naleving van één wet op het gebied van 'eerlijk werk', vooral op het in dienst hebben van illegale werknemers. In 2016 inspecteerden de controleurs minder bedrijven - 3.000, tegen 4.500 het jaar ervoor - maar wel intensiever: behalve op illegalen ook of ze het minimumloon betalen en de wettelijke werktijden in acht nemen.

Beboet voor zijn beste werknemer (+)

Edu Nandlal wil ‘iets goeds doen’ met zijn schoonmaakbedrijf. Dus nam hij Issouf Coulibaly, Ivoriaan met verblijfsstatus, in dienst. Nu heeft hij een forse boete, omdat Coulibaly’s status is ingetrokken. Lees zijn verhaal hier.

Uitbuiting

Deze aanpak leidt tot de constatering van meer overtredingen per inspectiebezoek. In 2014 kreeg 19 procent van de bezochte bedrijven een terechtwijzing, in de eerste helft van 2016 was dit 40 procent. De afhandeling van de bezoeken vraagt meer tijd, waardoor er minder bedrijven worden bezocht.

De werkwijze is veranderd omdat illegaal werken minder voorkomt - steeds meer werknemers uit het buitenland (als nu ook Bulgaren en Roemenen) mogen werken in Nederland. De inspectie richt zich nu meer op het onderbetalen van werknemers en uitbuiting, wat volgens het ministerie van Sociale Zaken een groeiend probleem is.

De volledige onderzoeksresultaten van de inspecties over 2016 zijn nog niet bekend doordat met name het onderzoek naar loon en arbeidstijden meer werk vergt. Wel zijn eerste bevindingen op de website gepubliceerd, voornamelijk de onderzoeken naar de naleving van de vreemdelingenwet. Daaruit blijkt dat 15 procent van de bezochte bedrijven deze wet heeft overtreden; in Noord-Holland gaat dit bijna een kwart van de bedrijven, en in Friesland en Drenthe komen overtredingen van deze wet nauwelijks voor. Het gaat vooral om horeca en winkels, die illegalen in dienst zouden hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden