Inspectie: handelen arts Tuitjenhorn bij palliatieve zorg ontoelaatbaar

Bij de huisarts uit Tuitjenhorn die onlangs na een schorsing zelfmoord pleegde, was volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg sprake van 'feiten die ver buiten de normale medische praktijk vallen'. Deze week vroegen zowel het AMC als artsenorganisatie LHV de inspectie om meer duidelijkheid, omdat onder artsen grote onrust heerst over wat er wel of niet mag tijdens stervensbegeleiding. De geschorste huisarts diende in augustus morfine toe aan een stervende patiënt, die kort daarna overleed.

Een euthanasieverzoek.Beeld anp

Of er nog meer gebeurde, is onbekend. De inspectie wil vanwege privacy echter niets kwijt over de zaak, behalve dat er duidelijke aanwijzingen waren voor een strafbaar feit en dat er sprake was van medisch ontoelaatbaar handelen.

De IGZ heeft deze week artsenorganisaties bijgepraat over de zaak en haar besluit toegelicht.

Palliatieve zorg
De huisarts uit Tuitjenhorn, Nico Tromp, diende in augustus een 59-jarige kankerpatiënt op zijn sterfbed een dosis morfine toe. Korte tijd later overleed de man.

Het ging om palliatieve zorg voor een patiënt in de terminale fase. De man was eerder geopereerd aan slokdarmkanker en was door het ziekenhuis naar huis gestuurd omdat hij thuis wilde overlijden. Op de avond dat huisarts Tromp bij zijn patiënt werd geroepen, had de man het erg benauwd. Volgens zijn weduwe dreigde de man te stikken en wilde hij niet verder meer.

Co-assistent
Bij het overlijden was een co-assistent van het AMC aanwezig, een studente geneeskunde. Zij liep mee met de huisarts. Volgens een AMC-woordvoerder riepen de gebeurtenissen bij haar vragen op. 'Maar ze kreeg hierop onvoldoende antwoorden van de huisarts. Vervolgens is ze - terecht - naar haar begeleider gegaan, een ervaren huisarts. Die heeft overlegd met onze hoogleraar medische ethiek. Deze twee artsen besloten dat de gebeurtenissen zo ernstig waren dat ze niets anders konden doen dan onverwijld melding hiervan te maken bij de inspectie.'

Haar begeleider belde uiteindelijk met de inspectie.

Na de melding kwam de inspectie in actie en schakelde ze justitie in. Daarop vielen meerdere rechercheurs tegen middernacht bij de huisarts binnen. De man werd urenlang verhoord, in aanwezigheid van de inspectie. Ook de weduwe van de patiënt werd drie dagen na de begrafenis van haar man urenlang gehoord door de politie.

De inspectie stelde de huisarts op 2 oktober op non-actief. Volgens de dienst had hij 'onzorgvuldig gehandeld en richtlijnen genegeerd'. 'De inspectie heeft geen vertrouwen in verantwoorde zorgverlening door huisarts Tromp', aldus het bevel op de site. Morfine toedienen aan een patiënt mag wel om pijn te bestrijden, maar niet met als doel het leven te bekorten.

Onvoldoende duidelijkheid
Het bericht van de IGZ over de arts uit Tuitjenhorn schept onvoldoende duidelijkheid voor patiënten en huisartsen. Dat vindt de Landelijke Huisartsen Vereniging. 'Voor onze beroepsgroep is het van groot belang dat openbaar wordt welke feiten en omstandigheden hebben geleid tot de problematiek. De vrees onder huisartsen leeft dat ook hun kan overkomen wat de collega in Tuitjenhorn is gebeurd', aldus de LHV.

De inspectie heeft aangekondigd de zaak te zullen evalueren. De huisartsenvereniging vindt dat daarbij ook het functioneren van de IGZ moeten worden betrokken. Dat zou moeten gebeuren aan de hand van een extern onafhankelijk onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden