Inspectie Gezondheidszorg: fatale fout vaak niet gemeld

Ziekenhuizen en huisartsenposten melden fatale incidenten nauwelijks bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Daardoor kan weinig lering worden getrokken uit fouten....

Van onze verslaggeefster Ellen de Visser

Dit blijkt uit het jaarbericht van de inspectie dat woensdag is gepubliceerd. Op grond van buitenlandse cijfers gaat de inspectie ervan uit dat in Nederlandse ziekenhuizen jaarlijks tussen de twee- en vijfduizend patiënten overlijden als gevolg van medische fouten of het toepassen van gedateerde behandelmethoden. In 2005 werd echter slechts melding gemaakt van 245 sterfgevallen. In 40 procent van die gevallen was sprake van een persoonlijke fout of een organisatorische misser.

De IGZ kreeg vorig jaar ook meldingen over incidenten die zich voordeden bij de behandeling van patiënten thuis. Voor dialyse, beademing en pijnbestrijding via infuuspompen is opname in een ziekenhuis lang niet altijd noodzakelijk, maar patiënten, mantelzorgers en ook zorgverleners zijn vaak minder geschoold om met de apparatuur om te gaan.

De inspectie maakt zich zorgen over de kwaliteit van de zorg die sommige particuliere instellingen bieden aan verstandelijk gehandicapten, en slaat bovendien alarm over (pogingen tot) zelfdoding onder licht verstandelijk gehandicapten die op zichzelf wonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden