Nieuws

Inspectie gaat zorgvuldigheid bij behandeling achterstallige asielzaken monitoren

De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat tot aan de zomer monitoren of achterstallige asielaanvragen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zorgvuldig worden behandeld. Aanleiding hiervoor zijn zorgen die door IND-medewerkers met de Inspectie zijn gedeeld.

Irene de Zwaan
Een moeder met haar dochter in het AZC van Leersum. Beeld ANP / Hollandse Hoogte
Een moeder met haar dochter in het AZC van Leersum.Beeld ANP / Hollandse Hoogte

Voor de behandeling van achterstallige asielaanvragen werd vorig jaar maart een speciale Taskforce ingericht. Die werkt onder grote politieke druk: voor 1 juli moeten alle 15.350 aanvragen zijn weggewerkt. Er staan nog zo’n 4.000 aanvragen open.

Om aan de deadline te kunnen voldoen, worden veel Taskforcezaken inmiddels door IND’ers zelf behandeld, terwijl die taak in beginsel was uitbesteed aan nieuw geworven uitzendkrachten. Ook probeert de dienst tijdswinst te behalen door asielzoekers schriftelijk in plaats van mondeling te horen: een nieuwe werkwijze.

‘Deze bijzondere omstandigheden kunnen mogelijk van invloed zijn op de zorgvuldigheid van het beslisproces’, schrijft de Inspectie op haar website. ‘Omdat de Inspectie JenV daarnaast van een aantal IND-medewerkers signalen heeft gekregen dat deze zorgen hebben over besluitvorming in Taskforcezaken gaat zij in de komende maanden na hoe het wegwerken van de achterstand verloopt en hoe de zorgvuldigheid daarbij wordt geborgd.’

Gesprekken

De monitoring bestaat uit het voeren van gesprekken met medewerkers en locatiemanagers. Ook worden cijfers over de voortgang van de afhandeling van de Taskforcezaken geanalyseerd en wordt in kaart gebracht welke kwaliteitswaarborgen daarbij worden toegepast.

In een brief aan de Tweede Kamer over de voortgang bij de Taskforce schreef staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) vorige maand dat ‘zorgvuldigheid, veiligheid en uitvoerbaarheid’ de ijkpunten zijn bij de afhandeling van de dossiers. ‘Signalen daarover neem ik steeds serieus.’

Dwangsommen

De achterstanden bij de IND hebben de overheid afgelopen jaren miljoenen euro’s gekost, omdat asielzoekers van wie de procedures te lang duurden recht hadden op een schadevergoeding. De ‘dwangsomregeling’, op basis waarvan die vergoeding werd uitbetaald, is onlangs afgeschaft. Broekers-Knol beloofde dat nieuwe aanvragen voortaan binnen de wettelijke termijnen zouden worden afgehandeld.

Inmiddels is duidelijk dat dit streven niet wordt gehaald. In april is de termijn voor het afhandelen van een reguliere asielaanvraag opgelopen tot bijna een jaar, terwijl hier wettelijk zes maanden voor staan. Mogelijk zullen de uitkomsten van het onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid bijdragen aan verdere vertraging, als duidelijk wordt dat sommige zaken door onzorgvuldige beslissingen opnieuw moeten worden beoordeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden