Inspectie doet onderzoek naar 'angstcultuur' UMC Utrecht

Het UMC Utrecht heeft twee operaties met dodelijke afloop door KNO-artsen niet als calamiteit gemeld bij de Inspectie, terwijl  dat waarschijnlijk wel had gemoeten. Volgens anonieme medisch specialisten zou op de KNO-afdeling een 'angstcultuur' heersen, en moesten artsen onder grote stress en tijdsdruk opereren.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat stelt het tv-programma Zembla na eigen onderzoek. De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet inmiddels onderzoek naar de vermeende angstcultuur en de twee calamiteiten, die recent alsnog bij de inspectie werden gemeld door het ziekenhuis. 'Terugkijkend was het verstandig geweest te melden bij de inspectie', aldus het UMC Utrecht in de uitzending. 'En dat is ook precies de reden dat we nu hebben besloten dit te doen.'

Ook zou in het dossier van een van de overlijdensgevallen staan dat de gemeentelijk lijkschouwer een 'natuurlijke dood' constateerde, terwijl de lijkschouwer op die dag volgens Zembla niet bij het academisch ziekenhuis was en de patiënt nooit heeft gezien.

Bij een van de calamiteiten zou een KNO-chirurg tijdens een operatie per ongeluk de halsslagader hebben doorgesneden van een patiënt, die uiteindelijk overleed. Bij de andere calamiteit draait het om een patiënt bij wie tijdens een neusoperatie een slagader zou zijn geraakt, waardoor een 'massaal bloedverlies' ontstond.

Lekken

Het staat nog niet vast of de artsen medische fouten hebben gemaakt. Het UMC Utrecht heeft aangifte gedaan van het lekken van vertrouwelijke patiëntengegevens. Het ziekenhuis zegt dat het samen met externe partijen de casussen heeft bekeken en dat is vastgesteld dat de gevallen 'zorgvuldig zijn behandeld'. 'Het vormt voor ons geen aanleiding om te twijfelen aan individuele medewerkers, de afdeling of het kwaliteitssysteem.'

In beeld meldt de ontslagen KNO-arts Volkert Wreesmann dat hij en de andere artsen tegen elkaar werden uitgespeeld. 'Het leek wel of we tegen elkaar aan het opbieden waren wie er het snelste klaar was. Ik vond het totaal onveilig. Dat zijn situaties waarin je in een oogwenk een grote complicatie kan maken.'

Zo vertelt hij dat hij ruzie kreeg met het afdelingshoofd nadat die plannen introduceerde voor een 'prestatie-index': 'Die gaf aan welke stafleden het meeste geld inbrachten in de afdeling.' De artsen die het minst opleverden, zouden volgens hem worden weggestuurd. Hij zegt dat hij met dit verhaal naar de vertrouwenspersoon van het ziekenhuis is gegaan. Adriaan van Olphen, een KNO-arts die na 30 jaar vertrok bij het ziekenhuis na conflicten, bevestigt in de uitzending de sfeer.

null Beeld anp
Beeld anp

Anonimiteit

De Inspectie werd al eerder gewaarschuwd, nadat een advocaat in de zomer van 2014 namens bezorgde artsen een melding deed. De Inspectie verzocht de anonieme melders meermaals om concrete informatie, maar de melders gaven die niet 'uit angst om hun anonimiteit te verliezen', zegt een woordvoerster van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De inspectie staakte daarop het onderzoek. 'Ook tijdens een onaangekondigd bezoek eerder dit jaar aan de afdeling KNO heeft de inspectie geen onveilig werkklimaat of angstcultuur kunnen vaststellen.' Als de nieuwe informatie klopt, dan is dat ernstig, aldus de Inspectie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden