Inspectie dient klacht in na zelfmoord in psychiatrische instelling

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een klacht ingediend tegen de voormalig geneesheer-directeur van de Drentse psychiatrische instelling Trajectum.

Robert van de Griend
De patiënt werd deze zomer in psychotische toestand meer dan tien dagen tegen zijn zin gesepareerd en van de ene naar de andere separeerruimte verplaatst. Beeld Frank Muller
De patiënt werd deze zomer in psychotische toestand meer dan tien dagen tegen zijn zin gesepareerd en van de ene naar de andere separeerruimte verplaatst.Beeld Frank Muller

Aanleiding is de zelfdoding van een 23-jarige bewoner van de locatie Hoeve Boschoord.

De patiënt, zo meldt De Leeuwarder Courant zaterdag, werd deze zomer in psychotische toestand meer dan tien dagen tegen zijn zin gesepareerd en van de ene naar de andere separeerruimte verplaatst. Ook kreeg hij wisselende behandelaars en medicatie. De man beroofde zich van het leven met behulp van een trainingspak, dat hij te pakken kreeg doordat een kledingkast tegen de regels in niet op slot zat.

Volgens de inspectie heeft de voormalig geneesheer-directeur, die inmiddels als psychiater bij de GZ-Drenthe werkt, de regels niet goed gevolgd. Zelf stelt hij meermaals bij de raad van bestuur aan de bel te hebben getrokken, omdat de regels onwerkbaar zouden zijn.

Desalniettemin vindt de inspectie dat de voormalig geneesheer-directeur meer had kunnen doen om de zelfdoding te voorkomen, aldus De Leeuwarder Courant. Beide partijen waren onbereikbaar voor commentaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden