Inspectie blunderde bij Twentse neuroloog

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft inderdaad grote steken laten vallen bij de afhandeling van klachten over de Twentse neuroloog Ernst J. S. van het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente.

Dat blijkt uit een rapport van een onderzoekscommissie onder voorzitterschap van de jurist Rein Jan Hoekstra, dat donderdag is gepresenteerd.

Non-actief


De neuroloog werd in 2004 door het Medisch Spectrum Twente op non-actief gezet wegens ernstig disfunctioneren. De man ging daarna weer in Duitsland als arts aan de slag. In 2009 sloegen gedupeerde Nederlandse patiënten alarm.

Het Twentse ziekenhuis stelde daarna de zogenoemde commissie-Lemstra in om te onderzoeken wat er was misgegaan. Die maakte in september 2009 gehakt van het optreden van het ziekenhuis, maar ook van het optreden van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die had immers moeten ingrijpen.

Medicijnverslaving


De onderzoekers verweten de inspectie ernstige nalatigheid. Er waren al sinds begin jaren negentig serieuze klachten over het werk van de neuroloog. De inspectie heeft door die nalatigheid de gezondheid van patiënten op het spel gezet, stelde de commissie-Lemstra.

De Twentse neuroloog heeft jarenlang verkeerde diagnoses gesteld. Zo zei hij regelmatig dat mensen nog maar kort te leven hadden, terwijl dat totaal niet aan de orde was. Hij schreef verkeerde medicijnen voor en had zelf een medicijnverslaving. Daarvoor stal hij receptpapier bij collega's zodat hij zichzelf grote hoeveelheden kalmerende middelen kon voorschrijven. Het ziekenhuis en collega-artsen van de neuroloog grepen niet afdoende in.

Op de hoogte


De Tweede Kamer en het ministerie van Volksgezondheid wilden weten of de aantijgingen van commissie-Lemstra aan het adres van de IGZ juist waren en stelden eind vorig jaar een tweede commissie in om dat te onderzoeken. Die commissie-Hoekstra bevestigt donderdag de conclusies.

De inspectie was inderdaad precies op de hoogte van de problemen. Toch greep ze niet in. Sterker nog: de IGZ maakte het in 2006 mogelijk dat de man weer als arts aan het werk kon, ook al had de neuroloog niet aan alle eisen voldaan die de inspectie hem had gesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.