Inspectie begint tuchtzaak tegen internetarts

De Inspectie voor de Gezondheidszorg begint een tuchtzaak tegen internetarts C.V. van de website www.dokteronline.com. De arts leverde volgens de inspectie onverantwoorde zorg en hield zich niet aan de richtlijnen van artsenorganisatie KNMG, aldus een woordvoerster van de inspectie dinsdag....

ANP

Volgens de KNMG-richtlijnen moet er sprake zijn van een bestaande behandelrelatie met de patiënt. Is dat niet zo, dan zijn er strenge zorgvuldigheidseisen waar de arts aan moet voldoen.

De inspectie is van mening dat dit niet is gebeurd en heeft eind vorig jaar ook het Openbaar Ministerie op de hoogte gesteld van een vermoeden dat de arts strafbare feiten beging.

Op dat moment was bij de inspectie nog niet bekend dat hij de pijnstiller Depronal had voorgeschreven aan een depressieve 44-jarige vrouw, die daar zelfmoord mee zou hebben gepleegd.

Twee andere internetartsen, die van de inspectie ook opdracht kregen om te stoppen, hebben dat ook gedaan. De site waarvoor C.V. werkt heet www.dokteronline.com en is nog steeds actief.

Volgens Dokteronline.com BV houdt het bedrijf zich wel degelijk aan de richtlijnen die de KNMG afgelopen januari heeft aangenomen. Het bedrijf benadrukt dat mensen die via de site medicijnen krijgen, hiervoor eerst een uitgebreide vragenlijst moeten invullen. Die lijst wordt door de geregistreerde arts beoordeeld. Zonodig neemt deze telefonisch contact met de patiënt op om aanvullende vragen te stellen. Het recept wordt vervolgens online doorgestuurd naar de apotheek.

Dokteronline.com benadrukt dat patiënten ook de 'gewone' arts kunnen misleiden, als ze zelfmoord willen plegen. Nederland moet kiezen: of een mondige patiënt en moderne middelen of betutteling, stelt het bedrijf.

Een landelijk te raadplegen patiëntendossier zou gedeeltelijk een oplossing kunnen zijn, stelt het bedrijf. Maar het wijst er ook op dat iedereen zelfmoord kan plegen met pijnstillers die zonder recept bij supermarkt of benzinestation te koop zijn. Dokteronline beticht de inspectie verder van het schenden van het beroepsgeheim door lekken naar de pers.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van VWS is er op zich niets mis mee dat artsen via internet een consult afhandelen. Dit consult moet, aldus het ministerie, echter wel voldoen aan zorgvuldigheids- en kwaliteitseisen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden