Inspectie aanmaak chemische wapens begint in Amerika

De Verenigde Staten zullen als eerste land dat de Conventie tegen Chemische Wapens heeft geratificeerd, worden onderworpen aan inspecties. Volgende maand zullen inspecteurs van de OPCW plaatsen bezoeken waar in de VS chemische wapens worden vernietigd....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Dat heeft de Braziliaanse directeur-generaal van de in Den Haag gevestigde organisatie die naleving van het verdrag controleert, José Mauricio Bustani, bekendgemaakt. De vorige maand van kracht geworden Conventie verbiedt aanmaak, gebruik, opslaan en overdracht van chemische wapens.

Bustani zei dat hij het als zijn belangrijkste taak ziet om ervoor te zorgen dat ook Rusland de conventie ratificeert. Op dit moment zijn negentig van de 165 landen die het verdrag hebben getekend, tot ratificatie overgegaan.

Omdat Moskou nog niet heeft geratificeerd, zullen de drie Russen die bij de staf van de organisatie in Den Haag werken, moeten vertrekken. Ook zal geen gebruik kunnen worden gemaakt van de zeven Russen die zijn opgeleid tot inspecteur.

De Nederlandse diplomaat Pieter Feith, die de afgelopen drie weken de eerste conferentie van de lidstaten heeft geleid, zegt dat moeilijk te voorspellen is of de Doema in september tot ratificatie zal overgaan. Moskou heeft verschillende signalen afgegeven, aldus Feith. Hij oppert dat de gemoederen in Moskou wellicht wat gekalmeerd zijn, nu Rusland zich definitief akkoord heeft verklaard met de NAVO-uitbreiding.

De afgelopen weken is gepoogd de Russische delegatie in Den Haag zoveel mogelijk bij het overleg te betrekken. Volgens Feith waren de Russen tevreden over de geboden inspraak.

Feith heeft als voorzitter hard moeten werken om alle lidstaten op één lijn te krijgen. Zijn baan als politiek adviseur van de NAVO-troepen in Bosnië, was volgens hem een stuk makkelijker dan die als voorzitter van de Haagse conferentie. Gisteren was de laatste sessie.

Net als Rusland zijn landen als Israël, Iran en Pakistan nog niet tot ratificatie overgegaan. Iran is het laatste land waar, door Irak, chemische wapens zijn ingezet. Irak heeft de conventie, evenals onder meer Libië, niet ondertekend.

Feith vindt het vooral jammer dat Iran de Conventie nog niet heeft geratificeerd. 'Want Iran is vanwege Irak belanghebbende. Dat heb ik ze ook gezegd.' Vermoedelijk houdt Iran nu de boot af wegens de recente ruzie met de Europese Unie over zijn betrokkenheid bij terrorisme.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden