Inspecteur Ritter moet Irak testen op goede trouw

De Amerikaanse wapeninspecteur Scott Ritter, die door de Iraakse regering gebrandmerkt is als 'spion', is met zijn equipe weer terug in Bagdad - nu als pion in een test of Saddam Hussein zich houdt aan zijn afspraken met VN-chef Kofi Annan....

AFP; REUTERS

AFP, Reuters

BAGDAD

Bagdad belette Ritter in januari van dit jaar om zijn werk uit te voeren, omdat de Iraki's hem ervan verdenken voor de VS te spioneren. Ritter heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Hij arriveerde gisteren samen met vijftig andere Unscom-inspecteurs op de luchthaven Habbaniya.

Het Iraakse staatsperbureau IRNA maakte kort melding van Ritters terugkeer. Bagdad had om de affaire niet op te blazen fotografen en omroepen verzocht om geen beelden te maken van Ritters entree.

Generaal-majoor Husam Mohammed Amin, het hoofd van Iraakse Nationale Monitor Directie, heeft bekend gemaakt dat Ritter 'onverwachte inspecties zal uitvoeren op een aantal gevoelige plaatsen'.

De VN zegt Ritter opnieuw ingezet te hebben bij Unscom, omdat hij 'de beste expert is'. Ritters inspectieteam was in januari bezig geweest om te onderzoeken of Irak in 1994 of 1995 experimenten op gevangenen had uitgevoerd met chemische en biologische wapens.

Gevangenisdocumenten uit die periode zijn weg. Irak erkent wel proeven te hebben uitgevoerd, maar slechts op dieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden