Inspecteur: Clinton schond als minister regels in e-mailaffaire

Hillary Clinton heeft als minister van Buitenlandse Zaken de regels geschonden door haar e-mails via een onveilige privé-server te versturen. Ook na hackaanvallen is ze daarmee doorgegaan. En omdat Clinton een deel van haar communicatie als minister niet heeft overhandigd toen haar termijn erop zat, heeft ze ook een wet overtreden die het behoud van overheidsinformatie voorschrijft.

Clinton sleept zich al ruim een jaar voort met deze affaire.Beeld afp

Deze harde conclusies trekt de inspecteur-generaal van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Clintons voormalige departement, in een rapport dat woensdag is uitgelekt. 'Dit was geen gepaste methode', concluderen de auteurs van het 83 pagin''s tellende rapport. 'Er zou nooit toestemming voor zijn gegeven, als het was voorgelegd.'

Daarmee is dit blok aan Clintons been weer wat zwaarder geworden. Ze sleept zich al ruim een jaar voort met deze affaire, en heeft voortdurend geprobeerd de zaak af te dekken of te negeren - maar ze heeft nooit de verende tred te pakken gekregen die bij een favoriete presidentskandidaat hoort.

Het begon met gemakzucht. Clinton besloot alle communicatie via één account te laten lopen. Niet via het ministerie, maar via een server de kelder van haar huis. Daarmee dacht ze haar privécommunicatie te kunnen afschermen. 'Ik wil niet dat er iets persoonlijks toegankelijk wordt', schreef Clinton in november 2010 aan haar belangrijkste raadsvrouw.

Clinton en haar adviseurs wilden de afgelopen maanden niet meewerken aan het onderzoek van haar oude ministerie, ondanks het feit dat zij steeds hebben gezegd dat wel te zullen doen. Andere betrokkenen, zoals haar voorgangers Colin Powell, Condoleezza Rice en Madeleine Albright en opvolger John Kerry, werkten wel mee.

Privézaak

Daarmee bevestigt Clinton het beeld dat haar vijanden van haar proberen te schetsen: van een overheidsdienaar die boven de wet denkt te kunnen staan, van een bedrieger voor wie de macht een privézaak is geworden.

In het onderzoek komt die arrogantie van de macht ook een aantal keer aan de orde. Toen twee it-helpers hun zorgen uitten over de veiligheid van de privéserver, werd hun te verstaan gegeven dat zij het 'nooit meer over het emailsysteem van de minister moesten spreken'.

Er werden in 2011 diverse hackpogingen gedaan. Clinton werd destijds gewaarschuwd 'geen gevoelige informatie' meer te vesturen. Een Roemeense hacker, die in Amerika terechtstaat, beweert dat hij de server van Clinton in 2013 heeft gekraakt, maar heeft daar nooit bewijzen voor geleverd. Volgens het rapport van de inspecteur-generaal zijn er door de hackers geen mails buitgemaakt.

Vrijgegeven e-mails

Ze drinkt thee met een wolkje magere melk, is een fan van de tv-serie The Good Wife en het rechtse Fox News irriteert haar mateloos. De 7.121 pagina's met e-mails van Hillary Clinton die het State Department heeft vrijgegeven, geven een inkijkje in de persoon Hillary Clinton.

Behalve de inspecteur-generaal doet ook de FBI een onderzoek naar de e-mails (de onveilige omgang met staatsgeheimen is strafbaar). Eerder dit jaar bleek al dat Clinton berichten heeft verstuurd die toen geen classificatiestempel kregen, maar die nu als staatsgeheim worden gezien.

In een reactie zei een woordvoerder van Clinton woensdag dat het gebruik van een privéserver gebruikelijk was op het departement. Inderdaad bezondigde de Republikein Colin Powell zich er ook aan, maar volgens het rapport waren de richtlijnen sinds Powell veel verder aangescherpt, en kan Clinton zich niet achter haar voorganger verschuilen. Wel constateren de opstellers 'systematische zwaktes' op het ministerie. De zwakte van het ministerie is nu de zwakte van Clinton geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden