Insomnia, Chicken Run, Waterworld

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie. 

Berend Jan Bockting
Robin Williams in Insomnia. Beeld .
Robin Williams in Insomnia.Beeld .

Insomnia (Christopher Nolan, 2002)
BBC 1, 00.15-02.10 uur

Het grootste deel van zijn carrière hing wijlen Robin Williams de lolbroek uit, maar in 2002 liet hij twee keer zien dat er ook een gedenkwaardige griezel in hem huist. In One Hour Photo maakte hij van een ogenschijnlijk vriendelijke foto-ontwikkelaar een angstaanjagende stalker. En in het sfeervolle politiedrama Insomnia van Christopher Nolan, een remake van de gelijknamige Noorse thriller van Erik Skjoldbjærg uit 1997, zet hij een al even enge thrillerschrijver neer. Hij moet het opnemen tegen rechercheur Al Pacino, die vanuit Los Angeles naar een dorp in Alaska reist om de plaatselijke politie te helpen bij het oplossen van de moord op een 17-jarig meisje. Pacino kampt met een bezwaard geweten en een ernstige vorm van slapeloosheid, want in Alaska wil het maar niet donker worden. Nolan koos in Insomnia voor het eerst een minder experimentele vorm dan in zijn sterke Memento en het al net zo eigenzinnige debuut Following, maar dat doet deze film alleen maar goed. Sterker nog, dit is een van die zeldzame Amerikaanse remakes die minstens zo goed worden gewaardeerd als hun Europese origineel.

Chicken Run
BBC 3, 20.40-22.00 uur

(Peter Lord en Nick Park, 2000) De Britse Aardmanstudio, onder meer verantwoordelijk voor Wallace & Gromit en Shaun the Sheep, werkten voor dit vindingrijke kleianimatiekippenavontuur voor het eerst samen met het Amerikaanse DreamWorks. Dat leverde een mengsel op van Britse humor en Amerikaanse effectiviteit. De film speelt zich af op een boerderij in York in de jaren vijftig. Daar leven de kippen achter prikkeldraad en heerst het ijzeren regime van de genadeloze mevrouw Tweedy (Miranda Richardson). Zij heeft een machine ontwikkeld die in een handomdraai van een kip een pasteitje maakt ¿ geen aanlokkelijk vooruitzicht voor de rusteloze eierleggers; ze doen wanhopige pogingen te ontsnappen. Dat wil niet erg vlotten, totdat de Amerikaanse superkip Rocky ten tonele verschijnt. Hij zal de kippen leren vliegen, maar zijn lessen worden niet al te serieus genomen. De melancholische kippen zijn ¿ anders dan bij Wallace & Gromit het geval was ¿ in een gladgestreken scenario terechtgekomen, maar Peter Lord en Nick Park weten genoeg dubbele bodems te handhaven. Daarnaast blijft kleianimatie, zeker van dit kaliber, leuker dan de beste computervariant. Het handwerk van Aardman leverde zo'n drie seconden per dag op; aan de film werd vier jaar gewerkt. Chicken Run zit bovendien vol subtiele filmverwijzingen; vooral de ontsnappingsfilm wordt geparodieerd. De opgewonden, ingeleefde kippenstemmetjes (van onder anderen de acteurs Jane Horrocks, Imelda Staunton en Timothy Spall) zijn geniaal.

Waterworld
RTL 7, 23.35-02.05 uur

(Kevin Reynolds, 1995) Een reusachtig budget, pech en ruzie op de set, een ster die eigenlijk al op zijn retour is en een scenario dat van compromissen aan elkaar hangt - geen wonder dat Waterworld niet het succes werd waarop de producenten hoopten. De grootschalige actiefilm speelt zich af in een sombere toekomst. De ijskappen op de polen zijn gesmolten, en de aarde staat grotendeels onder water. Her en der houden groepjes overlevenden zich staande op uit schroot opgebouwde atollen, terwijl de held van het verhaal (Kevin Costner) op zoek gaat naar het laatste stuk droog land. Hoewel Waterworld te boek staat als een grote flop, werd het budget van 175 miljoen dollar ruimschoots terugverdiend. Bovendien is het gebodene zeer onderhoudend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden