Insiya (3) moet van Indiase rechter terug naar Nederland: mogelijk doorbraak in ontvoeringszaak

Een uitspraak van een Indiase rechtbank betekent waarschijnlijk een grote doorbraak in de geruchtmakende ontvoeringszaak van de peuter Insiya (3). Het Amsterdamse meisje dat anderhalf jaar geleden met veel geweld werd ontvoerd en naar haar vader in Mumbai gebracht, moet volgens de rechter voor 27 maart terug naar Nederland.

Nadia Rashid (L) en haar advocaat Nihad El Farougui bij de rechtbank van Amsterdam. Beeld anp
Nadia Rashid (L) en haar advocaat Nihad El Farougui bij de rechtbank van Amsterdam.Beeld anp

Rashid zegt dat de uitspraak gisteren aan haar is voorgelezen door haar advocaat. De hoofdverdachte in de ontvoeringszaak van Insiya -haar vader Shehzad Hemani - zegt intussen vanuit India dat hij van geen uitspraak weet. 'Ik kan geen commentaar geven op een vonnis dat niet bestaat.' Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken wil nog geen inhoudelijke reactie geven op de het vonnis. 'Wij zijn op de hoogte gesteld door de moeder, maar hebben de uitspraak zelf nog niet gezien.'

Insiya's moeder Nadia Rashid werd gisteravond via haar Indiase advocaat van de uitspraak op de hoogte gebracht. 'Ze is nog niet terug, maar we gaan stapje voor stapje en dit is een heel belangrijk stapje.' In de uitspraak - die nog niet is ingezien door de Volkskrant - staat volgens Rashid dat die bij 'voorraad uitvoerbaar' is.

Dat betekent dat verdere juridische procedures de uitlevering van Insiya aan haar moeder niet kunnen vertragen. Rashid: 'Ik ben zo blij!' Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte gebracht van de uitspraak maar heeft het vonnis nog niet kunnen bestuderen. 'Dat willen we nu eerst doen voordat we een inhoudelijke reactie geven.'

Geen contact

Insiya Hemani werd in september 2016 ontvoerd uit het huis van haar oma in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer. Een internationaal team van kidnappers haalde haar met geweld uit de woning. Hoewel een van de daders, een Amerikaanse beroepscrimineel, door een potige buurman tegen de grond werd gewerkt en vastgehouden, wisten de anderen met het meisje te ontkomen. Ook een Amber Alert bood geen soelaas. Enige tijd daarna meldde vader Shehzad Hemani vanuit de Indiase miljoenenstad Mumbai dat zijn dochter bij hem was.

Sinds de ontvoering heeft Nadia Rashid geen contact meer met haar dochter gehad. Enkele foto's en filmpjes die Hemani op Twitter plaatste, vormden de enige tekenen van leven die Rashid bereikten. Misdaadjournalist John van den Heuvel (De Telegraaf, Ontvoerd) die zich afgelopen jaar op de zaak heeft gestort, heeft inmiddels ontdekt dat het meisje bij haar oma verblijft in een chique wijk in Mumbai. Ook weet hij te melden dat Insiya onder gewapende begeleiding is gesignaleerd op een dure privéschool.

Rashid voerde de afgelopen anderhalf jaar constant actie om haar dochter terug te krijgen. Hoewel er veel aandacht is voor de zaak, leek die tot op heden weinig succesvol. Hemani wordt in Nederland weliswaar vervolgd en de moeder won in Nederland de ene na de andere civiele zaak. Maar India bleek weinig bereidwillig de steenrijke zakenman uit te leveren. India heeft het internationaal kinderontvoeringsverdrag ook niet ondertekend. Zelfs de bemiddeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het feit dat premier Rutte de kwestie besprak met de Indiase president Modi hebben tot nu toe niet tot de terugkeer van Insiya geleid.

De grote vraag is nu hoe vader Shehzad op de uitspraak zal reageren en of hij zal meewerken aan de overdracht van zijn dochter. Op Twitter - waar hij zijn ex afgelopen jaar geregeld uitmaakte voor leugenaar en dief - laat hij het voorlopig bij een foto van zichzelf met Insiya en de tekst 'Love live happiness with my daughter'. Moeder Nadia houdt er rekening mee dat er ook enige agressie tegen haar zal volgen. Zo werd in het verleden na een juridische nederlaag van Hemani een voodoo-pop voor haar deur gelegd. Rashid, die in een beveiligingsprogramma zit: 'Iedereen is hier alert.'

De peuterdochter van Nadia Rashid (35) werd ruim een jaar geleden met geweld ontvoerd door haar vader. De foto's van Insiya die hij op Twitter zet, zijn nu haar enige houvast. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden