Insingel, Kharbouch en Van Hintum

De verslavingen van Don Schothorst, een pakkende Anthony Burgess, 44 lhbt-hoogtepunten uit de Nederlandse literatuur en andere net verschenen titels.

Redactie
Kaft van Queer. Beeld
Kaft van Queer.Beeld

NAJIMA EN RACHIDA KHARBOUCH

De Helmondse zussen Najima en Rachida Kharbouch, die zichzelf de Healthy Sisters noemen op hun blog en hun YouTube-kanaal, schrijven over eten, diëten, sporten, familie, tradities en de ramadan in hun kookdagboek Healthy Sisters. Daarin delen ze de recepten van de duizendgatenpannekoek, bananenbrood, bloemkoolomelet en honingkoekjes waarmee ze, geloof het of niet, samen bijna 50 kilo zijn afgevallen.

Xander, €19,99

MARK INSINGEL

Eenvoudig van zegging, complex van ervaring, noemt Lars Bernaerts in zijn nawoord de gedichten van Mark Insingel, de Belgische dichter die als Mark Donckers in 1935 werd geboren. 'Wil ik het niet meer geloven/ verlies ik mijn verleden.// Kan ik het niet meer geloven/ verlies ik mijn toekomst.' De vijfhonderd pagina's met de verzamelde poëzie kregen als titel Het doel is wit.

PoëzieCentrum, €49,95

null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld

NIENKE VAN LEVERINK

Homoseksualiteit is niet meer verboden of geheimzinnig maar doodgewoon geworden, beweerde Gerrit Komrij in 2008, en dat levert saaie en brave literatuur op. 'Als het spanningsveld tussen de homoseksueel en zijn omgeving wegvalt is er geen bestaansgrond meer voor de homoseksualiteit als literair thema.' Of die conclusie juist is, waagt Xandra Schutte te betwijfelen. Zij leidt de bloemlezing Queer in, samengesteld door Nienke van Leverink, met 44 lhbt-hoogtepunten uit de naoorlogse literatuur van Nederland en Vlaanderen. Met fragmenten van Saskia De Coster, Ida Gerhardt, Doeschka Meijsing, Hans Lodeizen, Willem Melchior, Lieke Marsman en Astrid Roemer.

Atlas Contact, €19,99

DON SCHOTHORST EN RENEE KELDER

'Ik was een wereldwijd geroemde reclameman en dronk elke dag anderhalve liter wodka. Ik was miljonair en snoof dagelijks zeven gram coke. Ik had een gezin en ging vijf dagen per week naar het bordeel.' Zo begint De Don van reclameman Don Schothorst, opgeschreven door Renee Kelder - je zit in elk geval meteen lekker in het verhaal. Schothorst is de man die slogans als 'Melk. De Witte Motor' en 'Het Zwitserleven-gevoel' bedacht, Kelder is verslavingsdeskundige (in 2014 verscheen bij Prometheus De Parttime-junkie, over haar ghb-verslaving). Het boek kwam tot stand via bemiddeling door Story Terrace, die schrijvers in contact brengt met mensen die hun verhaal willen vertellen. Schothorst wil door het delen van zijn verhaal het gesprek over (seks)verslaving openbreken en andere mensen helpen door zijn ervaringen te delen, schrijft hij in de epiloog: 'Niemand neemt zich voor verslaafd te raken (...) Er bestaat geen verslaving die je niet kunt overwinnen; ik ben het levende voorbeeld.'

De Boekerij, €19,99

null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld

MALOU VAN HINTUM

Hoe (anti-)sociaal we zijn, kwetsbaar of juist veerkrachtig, hangt niet alleen af van sociale en psychologische factoren maar ook van fysiologische en hersenprocessen; schommelende hormoonniveaus en over- of onderactiviteit in bepaalde hersengebieden spelen allemaal een rol bij het ontstaan, uiten en onderdrukken van gedrag en gevoelens. En bepalen mede het verschil tussen een braaf jongetje en een meppende puber. In Brein onder druk zetten Katy de Kogel, Frans Leeuw en Malou van Hintum de nieuwste onderzoeken op een rij.

SWP, €24,90

JIM JANSEN

Gaat stamcelpionier Hans Clevers (Hubrecht-laboratorium, Utrecht) ooit een Nobelprijs winnen? Och, zegt hij tegen wetenschapsjournalist (en Nederlands hoofdredacteur New Scientist) Jim Jansen, dit is geen werk waarvan je denkt: we gaan die prijs winnen, wat er ook gebeurt. Maar ja: het zou kunnen. Clevers is een van de 21 Nederlandse en Vlaamse wetenschappers die Jansen de laatste anderhalf jaar maandelijks in zijn blad interviewde, van psychiater Damiaan Denys en fysicus Leo Kouwenhoven tot André Kuipers, patholoog Bela Kubat en natuurlijk Erik Scherder. Ideeën die de wereld veranderen (NewScientist/VeenMedia) is helemaal op zijn Jansens: innemend maar brutaal. Als hersenprof Dick Swaab beweert dat mannelijke stewards van de KLM allemaal homoseksueel zijn, wil Jansen cijfers zien. Terecht. En veelzeggend ook als die er niet blijken te zijn.

New Scientist, €19,90

null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld

ANTHONY BURGESS

Iedereen kent A Clockwork Orange (1962), maar de Britse schrijver Anthony Burgess (1917-1993) kreeg van de critici grotere lof voor zijn roman Earthly Powers (1980), die nu is vertaald door Paul Syrier als Machten der duisternis. De verteller noemt de fenomenale openingszin zelf ook pakkend: 'Het was de middag van mijn eenentachtigste verjaardag en ik lag in bed met mijn schandknaap toen Ali kwam zeggen dat de aartsbisschop er was om me te spreken.'

Van Oorschot, €34,99

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden