Inseminatie betekent groot risico voor baby's

Hormoonbehandeling bij vrouwen leidt tot een grote toename van het aantal meerlingen, en daarmee tot grotere gezondheidsrisico's. Jaarlijks ondergaan duizenden vrouwen een zogenoemde iui-behandeling, waarbij de kans op meerlingen zeer groot is....

Dit schrijft hoogleraar Bart Fauser, hoofd van de afdeling voortplantingsgeneeskunde in het UMC Utrecht, vandaag in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Tweelingen hebben een vier keer grotere kans bij de geboorte te overlijden, drielingen lopen een nog veel grotere kans te sterven. Daarnaast komen vroeggeboorten, miskramen, groeiachterstanden, keizersneden bij meerlingen veel vaker voor.

Ivf-artsen zijn de afgelopen jaren meer doordrongen geraakt van die risico's en gaan steeds vaker over tot het terugplaatsen van maar één embryo. Fauser maakt zich dan ook vooral zorgen om de iui-behandeling (intra uteriene inseminatie), een techniek waarbij vrouwen hormonen krijgen om het aantal eicellen te laten toenemen, waarna sperma in de baarmoederholte wordt geïnsemineerd.

De iui-behandeling mag door iedere gynaecoloog in elk ziekenhuis worden uitgevoerd. Dit in tegenstelling tot ivf-behandelingen, die alleen in speciale centra verricht mogen worden. Hoe vaak de iui-behandelingen worden verricht en met welk resultaat is onduidelijk omdat registratie ontbreekt. Fauser schat dat iui ten minste veertienduizend keer per jaar wordt toegepast.

De hormonen die daarbij worden toegediend, hebben een hausse aan meerlingen tot gevolg gehad. In 2003 werden ruim 3600 tweelingen geboren, bijna duizend meer dan tien jaar geleden. Zeker de helft daarvan komt voor rekening van onvruchtbaarheidsbehandelingen. Een op de 28 pasgeborenen in Nederland is nu deel van een tweeling. Sinds drie jaar stijgt ook het aantal drieen vierlingen weer, van 56 in 2001 tot 70 in 2003.

Meerlingzwangerschappen brengen meer ziekenhuisopnamen met zich mee, waardoor de kosten oplopen. Dat zet de recente besparingen op die behandelingen in een ander perspectief, meent Fauser. De overheid zou behandelingen tegen lage kosten moeten aanbieden, maar dan wel met de voorwaarde dat gestreefd wordt naar de geboorte van één kind.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden