Inruil

Een krap budget neemt genoegen met gehaktballen. In vette jaren eet men liever biefstuk. Zo ongeveer werkt het ook op de arbeidsmarkt....

Yvonne Berkeljon

Nu is dat weer even anders en valt er voor werkgevers weer wat te selecteren. De gehaktbal kan worden ingeruild voor biefstuk. Voor werknemers is waakzaamheid geboden, want een ontslag wegens disfunctioneren ligt dan op de loer.

Gelukkig kan niet elk aangewreven onvoldoende functioneren de rechterlijke toets doorstaan en meestal is de rechter het niet zomaar met de werkgever eens. Zo wordt het onvoldoende functioneren nogal eens in algemene bewoordingen aangekaart.

De werknemer zou weinig inzet tonen, maar matig initiatief ontplooien of gebrekkig communiceren. De rechter wuift dat weg en vindt dat de werkgever met een beter verhaal moet komen. Er moet sprake zijn van een objectief vast te stellen falen, wat betekent dat er een dossier moet worden opgebouwd.

Het komt voor dat een werkgever besluit dat een werknemer maar beter kan vertrekken, waarna hij vervolgens in hoog tempo een tamelijk selectief dossier produceert. Ook die handelwijze vindt in de ogen van de rechter geen genade. Dat ondervond een werkgever die in een ontbindingsprocedure een werkneemster van slechte prestaties beschuldigde.

Diezelfde werkneemster had eerder geklaagd over de ongewenste avances van haar chef. Een lastige tante dus. Bij de rechter liet de werkgever uitsluitend de negatieve beoordelingen zien en drie getuigenverklaringen die bleken te zijn opgesteld toen de ontbindingsprocedure al was gestart. De werkgever kon de rechter niet overtuigen.

Werknemers doen er overigens goed aan ook hun eigen dossier goed op orde te hebben. Als er promoties geweest zijn, verlengingen van tijdelijke contracten, riante bonussen of extra salarisverhogingen, dan kan dat de rechter ervan overtuigen dat het met het slechte functioneren zo'n vaart niet liep.

Als de rechter ook vindt dat de werknemer tekort schiet, dan is de wedstrijd daarmee nog niet gelopen. Hij weegt ook mee of de werknemer wel voldoende gelegenheid heeft gekregen zich te verbeteren al of niet met het aanbod van scholing.

Deze kritische houding van de rechter leidt overigens maar zelden tot een afwijzing van het ontbindingsverzoek. Veelal vindt de rechter dat de verhoudingen inmiddels onherstelbaar zijn verstoord en maakt hij toch een einde aan de arbeidsovereenkomst. De werkgever moet dan boeten met een fors hogere ontslagvergoeding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden