Inruil gulden voor euro kost enkele weken

Consumenten en winkeliers zullen begin 2002 zeker enkele weken met twee muntsoorten, de euro en de gulden, moeten leven. De detailhandel, die vurig heeft gepleit voor een omruilfase van één dag, krijgt niet zijn zin en is daar boos over....

Van onze verslaggever

Mike Ackermans

DEN HAAG

De banken denken dat zij het omruilen van alle guldens in euro's op één dag niet aankunnen. De andere deelnemers aan het nationale overleg over de invoering van de euro willen daarom maandag een omruilfase van vier weken, of zo mogelijk iets korter, afspreken.

Dat standpunt, vastgelegd in een nog vertrouwelijk rapport, heeft tot grote woede geleid bij de organisaties van de winkeliers. Afgesproken was om maandag knopen door te hakken. 'We vragen ons af of het nog zin heeft om maandag te komen praten', zegt directeur Th. Roos van het Centraal Bureau Levensmiddelen. De woordvoerder van werkgeversorganisatie MKB Nederland vindt dat 'er nu een andere situatie is ontstaan'. 'We praten nu met de andere deelnemers in het overleg over hoe het nu verder gaat.'

Thesaurier-generaal J. Oosterwijk van het ministerie van Financiën adviseert in het vertrouwelijke rapport om de euro in 2002 tijdens een omruilfase van vier weken, 'of zoveel korter als verantwoord is', in te voeren. Oosterwijk is voorzitter van het Nationaal Forum voor de introductie van de euro, waarin banken, consumentenorganisaties, sociale partners en overheid zitten.

Over dit standpunt, afgedwongen door president Wellink van De Nederlandsche Bank, is de afgelopen weken een felle strijd gevoerd. De winkelbedrijven zijn bang dat een lange omruilfase tot hoge kosten zal leiden.

De bedoeling is dat het standpunt, dat het forum maandag in een formeel advies wil omzetten, door minister Zalm van Financiën aan de Tweede Kamer wordt voorgelegd. In de Kamer is een meerderheid, waaronder de coalitiepartijen, voor een omruilfase van één dag.

Wellink, deelnemer aan het forum, verklaarde donderdag voor de televisie onverwacht tegen dat bigbang-scenario van één dag te zijn. Alle deelnemers aan het overleg hadden echter afgesproken zich niet uit te spreken tot de vergadering van maandag, om een compromis mogelijk te maken.

'Wellink doorbreekt de afspraak en kiest partij voor de banken', klaagt Roos. 'We hebben er geen goed woord voor over.' MKB Nederland zegt er 'hoogst verbaasd' over te zijn dat Wellink heeft gesproken, 'terwijl we nog volstrekte radiostilte hadden afgesproken'. Door te kiezen voor publiciteit frustreert Wellink de discussie over de euro, wat volgens Roos de geloofwaardigheid van de munt niet ten goede komt.

De meeste andere deelemers aan de discussie verkiezen de stilte te bewaren tot maandag, al stellen enkelen dat door Wellinks interventie het bereiken van een compromis er niet gemakkelijker op is geworden. Een deelnemer die anoniem wil blijven, zegt dat de kans is gegroeid dat het forum niet tot een advies kan komen.

De woordvoerder van de FNV zegt 'in hoge mate verbaasd te zijn' door de uitlatingen van Wellink. De FNV is niet voor een bigbang-scenario, 'want dat lost alleen de problemen van de middenstand op'. De vakcentrale denkt dat er in de onderhandelingen een 'zachte landing' mogelijk is, waarbij partijen uitkomen op een omruilfase van een week of twee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden