Inmiddels is er een nieuw simpel antwoord

Waar gaan we het over hebben?

Twee onderwerpen. Ten eerste de weigering van de PVV-fractie in het Europees Parlement om op te staan en te applaudisseren voor de vijf Arabische winnaars van de Sakharov-mensenrechtenprijs, onder wie - postuum - Mohammed Bouazizi, de 26-jarige groenteverkoper uit Tunesië die zichzelf vandaag precies een jaar geleden in brand stak en daarmee de aanzet gaf tot de Arabische Lente. Hans van Baalen noemde het optreden van de PVV'ers 'zakkig'. Q&A grijpt de gelegenheid aan om te zeggen dat hij de woorden van de geachte afgevaardigde van de VVD van harte onderschrijft. Samen met Hans van Baalen stelt hij nogmaals vast: Barry Madlener is een zak. Uitgangspunt voor de PVV is: wij applaudisseren niet voor Arabieren - de racistische variant van: ik bid niet voor bruine bonen.


Wat zou er zijn gebeurd als Mohammed Bouazizi zich niet in brand had gestoken?

Het simpele antwoord is natuurlijk: dan was er geen Arabische Lente geweest. Maar dat is iffy history. En op die manier misken je de enorme maatschappelijke onvrede die maar een vonkje nodig had om tot ontploffing te komen, of een brandende groenteverkoper. We weten het gewoon niet, net zo min als we weten - tweede onderwerp - wat er gebeurd zou zijn als de Amerikanen in 2003 niét Irak waren binnengevallen. Het simpele antwoord daarop van de voorstanders van de inval was altijd: dan zat Saddam Hussein er nog steeds.


Klopte dat niet dan?

Volgens iffy historici was daar geen speld tussen te krijgen. Maar dankzij Mohammed Bouazizi is er inmiddels een nieuw simpel antwoord, dat luidt: dan was Saddam Hussein nu verjaagd door een volksopstand, dan was zijn standbeeld in het centrum van Bagdad omver getrokken door een menigte van 300 duizend burgers in plaats van door een ploeg Amerikaanse mariniers, dan hadden de Irakezen zelf een democratie kunnen opbouwen in plaats van de prefab die ze kregen opgelegd, en dan had het Amerikaans leger nu niet hoeven afdruipen na een oorlog die 150 duizend mensenlevens heeft gekost en 900 miljard dollar overheidsgeld, of als de totale economische schade wordt meegerekend zelfs 3 biljoen dollar, volgens de 'zeer voorzichtige' schatting van de Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz. Met andere woorden: als George Bush negen jaar geleden niet naar die zak van Dick Cheney had geluisterd maar naar Jacques Chirac en Irak niet was binnengevallen, hadden we nu geen recessie gehad.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden