Nieuws

Inlichtingendiensten VS waarschuwen voor toename conflicten door gevolgen klimaatverandering

Amerikaanse inlichtingendiensten waarschuwen dat in de komende twintig jaar politieke spanningen, conflicten en instabiliteit zullen toenemen door gevolgen van klimaatverandering. Elf landen, waaronder de kernmachten India en Pakistan, zijn een grote zorg. De risico’s voor Amerika’s veiligheid zullen toenemen.

Watersnood in Kolkata, India, afgelopen augustus. India behoort tot de elf landen die volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten de komende twintig jaar een grote zorg vormen. Beeld Getty
Watersnood in Kolkata, India, afgelopen augustus. India behoort tot de elf landen die volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten de komende twintig jaar een grote zorg vormen.Beeld Getty

De spionagediensten, van de CIA tot de NSA, schetsen dit weinig opwekkende beeld over de staat van de wereld tot 2040 in een rapport. Het is de eerste National Intelligence Estimate (NIE) , waarin de president regelmatig wordt gewaarschuwd voor gevaren die de VS op de korte en middellange termijn bedreigen, over klimaatverandering. Gewoonlijk gaan de NIE-analyses over de dreiging van landen als Rusland en Iran en terreurgroepen.

Het rapport is een van de vier studies van de regering-Biden die donderdag uitkwamen over de gevolgen van klimaatverandering, onder andere ook van het ministerie van Defensie. De rapporten vormen een van de sterkste waarschuwingen tot nu toe dat klimaatverandering grote gevolgen kan hebben voor Amerika’s nationale veiligheid en dat het Witte Huis en het Congres de dreiging serieus moeten nemen. Biden beloofde direct na zijn aantreden dat de klimaatcrisis in het centrum zal staan van Amerika’s buitenlands-en veiligheidsbeleid.

Amerika’s inlichtingenwereld voorziet dat de politieke spanningen zullen toenemen omdat landen steeds meer zullen ruziën over hoe de uitstoot van broeikasgassen sneller kan worden teruggebracht. De ruzies zullen vooral gaan over welke landen meer verantwoordelijkheid moeten nemen en over wie moet opdraaien voor de kosten. Ook zullen er conflicten ontstaan over wie de markt voor nieuwe technologieën zal domineren die nodig zijn om de overgang naar duurzame energie mogelijk te maken.

‘Kostbare uitdagingen’

‘De toenemende fysieke gevolgen van klimaatverandering zullen de situatie in conflictgebieden verergeren, vooral na 2030’, aldus de inlichtingendiensten. ‘Belangrijke landen en regio’s zullen te maken krijgen met toenemende risico’s van instabiliteit en de behoefte aan humanitaire hulp. Er is een groter risico op conflicten over water en migratie.’

De diensten waarschuwen dat de groeiende instabiliteit en interne conflicten in de getroffen landen de VS voor hogere kosten zullen plaatsen, in de vorm van economische, humanitaire en militaire hulp die verleend moet worden. ‘De VS en hun bondgenoten staan ​​voor kostbare uitdagingen die moeilijker in de hand kunnen worden gehouden als er geen gezamenlijke inspanningen worden ondernomen om de uitstoot en de opwarming van de aarde te verminderen’, benadrukken de diensten.

Grote bezorgdheid is er over elf landen en twee regio’s die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering. Zij zijn niet in staat om zich tijdig voor te bereiden en aan te passen aan de gevolgen, waarschuwen de spionagediensten. Behalve India en Pakistan, gaat het om Afghanistan, Myanmar, Noord-Korea, Guatemala, Haïti, Honduras, Nicaragua, Colombia en Irak. De twee regio’s waar de instabiliteit groter dreigt te worden, zijn Centraal-Afrika en de kleine eilandstaten in de Pacific. Deze eilanden worden bedreigd door de stijgende zee.

Misbruik terroristen

De elf landen moeten zich erop voorbereiden dat hun voedsel, water- en energievoorziening en de gezondheidssituatie in gevaar zal komen door onder andere hogere temperaturen en extreem weer. ‘Frequentere hittegolven, die steeds sterker worden, en droogtes zullen leiden tot een kwetsbare watervoorziening’, aldus het rapport. ‘Deze landen ontberen de financiële middelen of het bestuursvermogen om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering, waardoor het risico op migratie en het ontstaan van een stroom van ontheemden, ook naar de zuidgrens van de VS, zal toenemen.’

Gewaarschuwd wordt ook dat strijdgroepen en terroristen in de komende twintig jaar misbruik kunnen maken van de verslechtering van de situatie in veel landen als gevolg van klimaatverandering. ‘De meeste landen waar Al Qaida en IS actief zijn, zijn zeer kwetsbaar voor klimaatverandering’, merken de inlichtingendiensten op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden