Inlichtingendiensten VS: 'Poetin gaf opdracht om verkiezing te beïnvloeden'

De Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen dat de Russische president Vladimir Poetin zelf opdracht heeft gegeven de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Harde bewijzen zijn echter niet publiek gemaakt.

Russische president Vladimir Poetin Beeld afp

In een vrijdagavond vrijgegeven rapport schrijven de diensten dat ze 'hoge zekerheid' hebben dat de Russen aanvankelijk alleen de legitimiteit van de Amerikaanse verkiezingen wilden ondergraven, maar gaandeweg hun pijlen vooral zijn gaan richten op de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. 'Toen het er voor Moskou op begon te lijken dat Clinton waarschijnlijk de verkiezingen zou winnen, begon de Russische campagne zich meer te concentreren op het ondermijnen van haar toekomstige presidentschap.'

Het document is de publieke weerslag van een geheim rapport dat donderdag en vrijdag aan president Obama en zijn opvolger Donald Trump is gepresenteerd. Het is de door Obama in december verordonneerde overkoepelende analyse van de inbraken in computers van de Democratische partij het afgelopen jaar, waarin de rechtvaardiging moet zitten voor de vergeldingsmaatregelen die Obama vorige week uitvaardigde tegen Russische diplomaten.

Harde nieuwe aanwijzingen voor de bemoeienis van Russiche hackers ontbreken in het openbare rapport, waarvan de kern slechts vijf pagina's telt. De opstellers plaatsen de hack vooral in een bredere context. De campagne behelsde niet alleen klassieke propaganda en hacks, maar ook betaalde internettrollen en de generatie van nepnieuws, aldus de Amerikanen. Zo worden in een bijlage zeven pagina's gewijd aan de Russische zender Russia Today, die nieuws door een filter van Kremlin-propaganda brengt.

Teleurgesteld

Ook worden de Russische inspanningen vergeleken met die tegen andere Poetin-doelwitten, zoals het antidopingbureau Wada en Olympische atleten. De overeenkomsten in aanpak weerspiegelen 'een patroon' dat naar dezelfde dader leidt, de Russische militaire inlichtingendienst GROe.

Sommige cyberexperts toonden zich vrijdagavond teleurgesteld. Zelfs het spoor dat tot dusver naar de Russen leidde, aan het licht gebracht door particuliere cyberbeveiligingsbureaus, wordt niet genoemd. Wel wordt melding gemaakt van de cruciale liaison tussen de hackers en WikiLeaks, de klokkenluiderssite die de gehackte documenten publiceerde. Dat zou de militaire inlichtingendienst zijn geweest. Die maakte daarnaast gebruik van de kanalen Guccifer 2.0, een zogenaamde Roemeense hacker, en het door de dienst zelf opgezette DCleaks.

Trump

Het is echter goed mogelijk dat het geheime rapport wel concreter is. Belangrijke indicatie daarvan is dat Trump niet meer bestrijdt dat Russische hackers de presidentsverkiezingen hebben willen beïnvloeden.

In een verklaring die hij vrijdagavond deed uitgaan, tien minuten na afloop van een 'constructieve vergadering' met de Amerikaanse inlichtingendiensten, zei hij dat 'Rusland, China, andere landen, en groepen en mensen voortdurend proberen in te breken in onze instituties (...) inclusief het Democratische Nationale Comité'. Vervolgens benadrukte hij dat dat 'absoluut geen effect had op de verkiezingsresultaten' en dat er 'niet met de stemmachines is gerommeld'. Met die nadruk op dingen die níet zijn gebeurd leek Trump impliciet te erkennen dat andere dingen wél zijn gebeurd: dat het Kremlin achter de cyberaanvallen zat.

Donald en Melania Trump Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden