'Inlichtingendienst was genuanceerd over gevaar Irak'

De Nederlandse inlichtingendienst MIVD was in 2002 en 2003 terughoudend over het dreigingsgevaar vanuit Irak. De conclusies die zij aan het kabinet aanbood, waren ‘genuanceerder en eigenlijk veel realistischer’ dan de beweringen die de Britse premier Tony Blair destijds deed....

Dat stelt luitenant-generaal buiten dienst Hans Couzy zaterdag in het VPRO-radioprogramma Argos. De oud-bevelhebber van de Landstrijdkrachten zegt dat hij deze informatie heeft gekregen van mensen in zijn netwerk. Couzy is nu voorzitter van de officierenvereniging FNO.

Volgens Couzy zat de MIVD op dezelfde lijn als haar Britse en Amerikaanse zusterorganisaties. Deze diensten waren voorzichtig in hun inschatting dat de Iraakse leider Saddam Hoessein beschikte over massavernietigingswapens. Toch noemden de Amerikaanse en Britse regering Irak een gevaar voor de wereldvrede en vielen ze het land in 2003 binnen.

Onderzoek
Nederland gaf politieke steun en leverde in een later stadium een militaire bijdrage. In politiek Den Haag wordt nog steeds aangedrongen op een onderzoek naar de manier waarop Nederland betrokken raakte bij de oorlog in Irak.

Blair kreeg ook kritiek van zijn eigen Britse inlichtingendiensten. Vooral de suggestie dat de Iraakse dictator binnen 45 minuten zijn kernwapens kon activeren, viel slecht. Argos haalt John Morrisson aan, een voormalige topman van de Britse inlichtingendienst. Morrisson stelt dat politici informatie in de dossiers opklopten en er mee aan de haal gingen. Hij maakt daar destijds vergeefs bezwaar tegen.

Excuses
In de VS en Groot-Brittannië zijn later onderzoeken verricht naar de inval in Irak. De Britse en Amerikaanse leiders boden excuses aan, omdat de beweringen over de massavernietigingwapens onjuist bleken. Betrokken militairen spreken sindsdien openlijk over hun ervaringen.

In Nederland is dat niet het geval. Argos haalt een oud-topman van de MIVD aan, die onlangs op een congres zei dat hij waarschijnlijk in de gevangenis zou belanden, als hij een soortgelijk verhaal als Morrisson zou houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden