'Inlichtingendienst VS luistert ook binnenlandse gesprekken af'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft niet alleen internationale telefoongesprekken van Amerikanen afgeluisterd, maar blijkt ook een uitgebreide database te hebben aangelegd van miljarden binnenlandse telefoongesprekken....

ANP

Lijsten met telefoongesprekken van tientallen miljoenen Amerikanen zijn in het bezit van de dienst, meldde de krant USA Today donderdag. ‘Het is de grootste database ter wereld’, verklaarde een niet bij naam genoemde bron in de krant.

‘Het doel van de NSA is een database te creëren waarin elk telefoongesprek is opgenomen dat ooit is gevoerd’, gaat hij verder. Het programma zou kort na de aanslagen van 11 september 2001 in het leven zijn geroepen. Voor het creëren van het superbestand heeft de NSA medewerking gekregen van de drie grote telecombedrijven AT & T, Verizon en Bellsouth.

De organisatie raakte vorig jaar in opspraak nadat bekend was geworden dat ze telefoongesprekken had afgeluisterd zonder de daarvoor benodigde toestemming. President George Bush verklaarde later de NSA het groene licht te hebben gegeven en dat het alleen om internationale telefoongesprekken ging van mensen verdacht van terroristische activiteiten. ‘Het gaat met andere woorden erom dat een kant van de communicatie in het buitenland ligt’, aldus Bush destijds.

Volgens USA Today is de NSA onder de toenmalige voorman, generaal Michael Hayden, dus nog verder gegaan. Hayden is nu de kandidaat van president Bush voor de hoogste positie bij de CIA was tussen maart 1999 en april 2005 de chef van de inlichtingendienst NSA. Hij toonde zich een warm voorstander van de afluisterpraktijken. Hayden wilde volgens USA Today niet reageren op de onthullingen van de krant.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden