NieuwsVerkiezingen VS

Inlichtingendienst VS: Iran en Rusland proberen verkiezingen te beïnvloeden

Zowel Rusland als Iran heeft al geprobeerd om de uitslag van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten beïnvloeden, stelt de chef van de Amerikaanse inlichtingendiensten John Ratcliffe. Volgens hem hebben de Iraniërs en de Russen de hand gelegd op persoonsgegevens van geregistreerde kiezers.

John Ratcliffe. Beeld AP
John Ratcliffe.Beeld AP

Democratische stemmers in tenminste vier swing states, waaronder Florida en Pennsylvania, hebben dreigende e-mails ontvangen, zogenaamd afkomstig van de rechts-extremistische beweging Proud Boys, waarin werd gedreigd dat ze op Trump moeten stemmen. De e-mailadressen in kwestie zijn afkomstig uit de database van de staten, die bijhouden wie zich heeft geregistreerd om te mogen stemmen. Het lijkt er niet op dat buitenlandse mogendheden hebben geprobeerd de lijsten van geregistreerde kiezers te manipuleren.

Ratcliffe deed de mededelingen woensdagavond (plaatselijke tijd) op een haastig georganiseerde persconferentie. Volgens hem zijn er vervalste e-mails door Iran verstuurd met als doel ‘kiezers te intimideren, sociale onrust aan te wakkeren en de reputatie van president Donald Trump te beschadigen’.

Tegelijkertijd verzekerde Ratcliffe de Amerikanen dat de integriteit van de verkiezingen op 3 november niet in gevaar is. ‘Wij zullen geen inmenging vanuit het buitenland in onze verkiezingen of enige criminele activiteiten tolereren, die de integriteit van uw stemmen ondergraaft of het vertrouwen in de openbaarheid van de verkiezingsuitslag ondermijnt’, voegde chef van de federale politiedienst FBI Christopher Wray toe.

Democraten trokken na de persconferentie direct aan de bel omdat Ratcliffe, een voormalig Republikeins congreslid, alleen had gezegd dat er desinformatie over Trump was verspreid. Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, meent dat de mededeling over inmenging uit het buitenland juist is gedaan om het binnenlandse vertrouwen in het stemproces te ondermijnen.

Republikeinen, waaronder president Donald Trump zelf, zaaien regelmatig twijfel over stemmen per brief. Volgens hen werkt dit fraude in de hand, maar daar is geen bewijs voor. Vanwege de coronacrisis stemmen dit jaar meer Amerikanen dan ooit per post. Miljoenen mensen stuurden hun stembiljet in de aanloop naar 3 november al in.

Iran ontkent zich in het stemproces te mengen, zei een woordvoerder tegen ABC News, en vroeg de Verenigde Staten te stoppen met het uiten van ‘gevaarlijke beschuldigingen'.

Luister POTUS de podcast

Gijs Groenteman neemt met hoofdredacteur Pieter Klok, verslaggever Natalie Righton en correspondent Michael Persson de campagneweek door. Waar was Trump, wat deed Biden en waar had Amerika het over? Met POTUS de podcast ben je weer bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden