'Inlichtingen over Deh Rawod klopten niet'

Zowel de Nederlandse als Amerikaanse inlichtingen over de situatie in Deh Rawod in januari klopten niet. De Nederlandse militairen kregen te horen dat als ze het gebied met een grote troepenmacht binnen zouden trekken, de Taliban niet zou terugvechten....

De Nederlanders kregen forse weerstand en verloren in het heetst van de strijd twee militairen, hoogstwaarschijnlijk door eigen vuur. Een militair raakte zwaar gewond. Volgens het ministerie van Defensie is de inlichtingenpositie van de militairen in Uruzgan inmiddels goed. Bij operatie Patan Ghar, waarmee de Nederlanders begin deze maand zijn begonnen om het gebied weer op te bouwen, gaat het goed, aldus een voorlichtster.

Verrast
Uit het verhaal dat in januari al tot stand kwam, blijkt dat de Taliban sinds eind vorige zomer in kleine groepjes het gebied binnenkwamen om zich er te vestigen en vriendschap te sluiten met de bevolking. In september, toen commandant Wilfred Rietdijk van het provinciaal reconstructieteam net was aangetreden, werden de Nederlanders verrast door de vlucht van dorpsbewoners. De Taliban had zich opeens tegen hen gekeerd en vernietigde bruggen. ‘Niemand zag het aankomen, ze waren daar voordat iemand het doorhad’, stelt Rietdijk.

Maandenlang leefden ruim 10 duizend gevluchte dorpelingen bij bekenden en in winkeltjes op de markt van het plaatsje Deh Rawod. Rietdijk en zijn troepen brachten hun reconstructiewerk terug tot humanitaire hulp. Terwijl Hogeveen in november zijn intrede deed op Kamp Holland, namen de Taliban belangrijke politieposten bij Deh Rawod over en verbouwden ze een school tot een hoofdkwartier vol wapens en munitie. Dat realiseert hij zich achteraf. ‘Ze waren beter voorbereid dan iedereen ons had doen geloven.’

Dagelijks gevechten
Er waren bijna dagelijks gevechten. Op advies van Amerikaanse en Nederlandse inlichtingenofficieren bereidde Hogeveen het gevechtsplan voor om de Taliban te verwijderen. Achteraf bezien was dat gebaseerd op verkeerde informatie.

Operatie Patan Ghar moest de herkansing worden. Maar twee weken voordat die begon, hadden de Amerikanen de Taliban al weggejaagd. Het gebied werd zwaar gebombardeerd door Amerikanen. Voor de Nederlanders is er nu vooral reconstructiewerk te verrichten, hoewel er ook militairen zijn die volhouden dat de Taliban nog steeds in de buurt zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden