Inlichtingen kwamen te laat: veiligheidsdienst niet bereikbaar op zondag

AMSTERDAM - De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD heeft een verzoek van de Hr. Ms. Tromp om informatie voor een evacuatie uit Libië urenlang niet opgemerkt. Zonder dat er een antwoord was, werd de evacuatie op zondag 27 februari in gang gezet met een marinehelikopter. Die mislukte, waarbij drie bemanningsleden en de evacué werden opgepakt.

De Tromp. Beeld anp

Dat blijkt uit de eerste bevindingen van de Commissie van toezicht betreffende de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Ctivd), die de gang van zaken onderzocht op verzoek van de Tweede Kamer. De commissie heeft een brief hierover naar minister Hans Hillen van Defensie gestuurd, die de brief donderdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Beperkte bezetting
Het verzoek werd gedaan om 14.18 uur, maar pas om 20.00 uur, nadat de evacuatie van een Nederlander uit de Libische havenstad was mislukt, werd de MIVD telefonisch door Defensie gemeld dat er een verzoek lag. Daarna duurde het nog bijna vijf uur voordat er een antwoord kwam, om kwart voor een 's nachts. Volgens de Ctivd is er bij de MIVD in het weekend een beperkte bezetting maar is ook niet gebleken dat de MIVD door de Tromp telefonisch gewezen is op het verzoek en de urgentie.

Volgens een woordvoerder van Defensie volgt er in het weekend vaak een telefoontje achteraan, maar is dat nu niet gebeurd. Hij wijst erop dat de Tromp vooraf wel inlichtingen kreeg van het operatiecentrum in Den Haag, dat de missie aanstuurde. Bovendien bleek uit eenzelfde verzoek twee dagen ervoor, voor een andere evacuatie, dat de MIVD geen informatiepositie had.

Dreigingsverhogend
In de brief van de commissie staat dat de MIVD enkele dagen ervoor wel een dreigingsanalyse had gemaakt over een beoogde evacuatie uit Misrata. Daarin gaf de dienst onder meer aan dat het 'dreigingsverhogend' is als er geen toestemming is van Libië om de vlucht uit te voeren. Voor Sirte was evenmin toestemming gevraagd.

De evacuatie mislukte toen een Kadhafi-gezinde eenheid na de landing de bemanning overmeesterde. De Nederlandse militairen werden anderhalve week vastgehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden