Inktaap: scholieren kiezen voor Dewulf

Aleid Truijens

Antwerpen -'Kijk', zegt presentator Stijn Meuris, met een weids gebaar naar twee heren die naar hun schoenneuzen staren. 'Zo zien echte schrijvers er nu uit.' De zaal juicht.


Bernard Dewulf en Erwin Mortier knikken verlegen. Toch zijn de winnaars van respectievelijk de laatste Libris- en AKO-Literatuurprijs. Mortier met zijn roman Godenslaap en Dewulf met zijn bundel verhalen Kleine dagen. Een derde gelauwerde ontbreekt. Cees Nooteboom, die voor zijn verhalen in 's Nachts komen de vossen de Vlaamse literatuurprijs de Gouden Uil kreeg, is immers altijd onderweg. Maar er is een gesprek met hem opgenomen.


Vandaag in de Singel in Antwerpen gaat het tussen deze Grote Drie. En de jury bestaat nu eens niet uit beroepslezers, maar uit plezierlezers. 2.500 scholieren uit de hoogste klassen van middelbare scholen in Nederland, België, Suriname en Curaçao, van wie er duizend in de zaal zitten. Zij vormden de strenge jury die bepaalt wie van deze schrijvers vandaag naar huis gaat met de Inktaap, de enige literaire prijs die wordt toegekend door jongeren. Tachtig jury's beraadslaagden ernstig: worden het Nootebooms weemoedige verhalen? Of Mortiers roman over een bijna 100-jarige vrouw, die terugblikt op een turbulente eeuw die zij van nabij meemaakte? Of toch het enige boek dat niet over de dood gaat, maar over piepjong leven in het huis van vader Dewulf die zijn twee kinderen verbaasd en ontroerd gadeslaat.


De jury's van de 'volwassen' prijzen hebben het de jonge jury dit jaar niet makkelijk gemaakt. Vorig jaar ging de keus tussen Alleen maar nette mensen van Robert Vuijsje, Over de liefde van Doeschka Meijsing en Godverdomse dagen op een godverdomse bol van Dimitri Verhulst - boeken over een wereld die jongeren herkennen. Dat lag nu een beetje anders.


Nootebooms verhalen zijn sombere bespiegelingen van een oude man. Godenslaap bevat wel erg veel 'ellenlange zinnen', 'ouderwetse woorden' en 'moeilijke beeldspraak' vindt een jongen die bekent dat hij het einde niet haalde. Het verhaal drong zich op, vertelt Mortier aan een meisje dat vraagt hoe hij bij dit naargeestige onderwerp kwam. De schrijver werd 'gezogen in het modderige moeras' van deze wrede oorlog; De vertelster kon alleen maar een stokoude vrouw zijn, 'ongeveer iemand zoals ik'. De schrijver heeft niets te kiezen, hij is 'de hoer van de verbeelding.'


Na een dag vol verhitte discussies breekt het uur U aan. Het wordt een race tussen Nooteboom en Dewulf. The winner is: Bernard Dewulf! De jeugd koos toch maar jong. 'Dat zoveel duizenden jonge ogen langs mijn woorden zijn gegaan,' zegt Dewulf, dat ontroert mij.'


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden