Inkomensverschil groter in 2013

De minima leveren in 2013 iets in ten faveure van de middeninkomens. De laagste inkomensgroepen zien hun nettolonen vanaf 1 januari met maximaal 2 procent dalen, terwijl werknemers die anderhalf keer modaal verdienen er tot maximaal 2 procent op vooruitgaan.

AMSTERDAM - Dit blijkt uit berekeningen die de salarisadministrateurs Raet en ADP woensdag hebben gepubliceerd. De berekeningen zijn gebaseerd op de rekenregels die de Tweede Kamer dinsdag heeft goedgekeurd. De salarisadministrateurs hebben eventuele wijzigingen in de pensioenpremies bij de berekeningen nog buiten beschouwing moeten laten, omdat deze gegevens op zijn vroegst in de tweede helft van december bekend worden.


Dat uitgerekend de middeninkomens er in 2013 het meest op vooruitgaan, is opvallend. Na de publicatie van het regeerakkoord op 29 oktober, roerde deze groep zich hevig omdat ze door de introductie van de inkomensafhankelijke zorgpremie per 1 januari 2014 honderden euro's per maand zouden moeten inleveren. De opbrengst van die maatregel zou ten goede komen aan de laagste inkomens. De maatregel is echter geschrapt vanwege de commotie, zodat de minima in 2014 op minder koopkrachtreparatie kunnen rekenen.


De wijzigingen in de netto-inkomensverdeling zijn het gevolg van de invoering van de Wet Uniformering Loonbegrip. De wet beoogt het loonstrookje inzichtelijker te maken. Zo betaalt een werknemer nu nog zelf een inkomensafhankelijke zorgbijdrage (ZVW) die volledig door de werkgever wordt vergoed. Vanaf 1 januari verdwijnt de ZVW-premie van het loonstrookje, en betaalt de werkgever voortaan rechtstreeks aan de belastingdienst.


'Dit heeft natuurlijk wel gevolgen voor de totale belastinginkomsten van de overheid', zegt Kennismanager Wet & Regelgeving Jan Wouda van Raet. Zolang de zorgkosten via de werknemer lopen, kan de vergoeding die de werkgever de werknemer voor de premiebetaalt worden belast. Wouda: 'De Tweede Kamer heeft er daarom voor gekozen de gemiste belastinginkomsten terug te halen door de laagste belastingschijf te verlengen en te verhogen van 33,1 tot 37 procent.'


Door de vereenvoudiging van het loonstrookje te financieren via de laagste belastingschijf, legt de wetgever de rekening voor de maatregel neer bij werknemers met een bruto maandloon tot 1.750 euro. Zij gaan er volgend jaar tot 15 euro per maand op achteruit. Werknemers met een inkomen van 3.500 euro bruto in de maand krijgen er netto een kleine veertig euro bij. Ook de topinkomens profiteren van de maatregel. Iedere werknemer met een bruto maandloon van 5.250 euro of hoger, gaat er vanaf 1 januari maandelijks netto 6,01 euro op vooruit.


Volgend jaar leveren de minima iets in ten gunste van de middeninkomens: de prijs voor een simpeler loonstrookje.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden