Nieuws CPB

Inkomen vrouw daalt sterk na geboorte kind, moeder blijft jarenlang in deeltijd werken

Zodra een kind wordt geboren in een gezin, blijken Nederlanders terug te vallen in klassieke rolpatronen. Het inkomen van vrouwen daalt aanzienlijk in de eerste twee jaar na de komst van het kind. Zij gaat in deeltijd werken, hij doorgaans niet. Tot acht jaar later verdient de vrouw bijna 40 procent minder omdat zij nog steeds parttime werkt. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). 

Lageropgeleide vrouwen gaan er 52 procent in inkomen op achteruit tot acht jaar na de geboorte van hun kind. Hogeropgeleide vrouwen leveren 30 procent in. Beeld Getty Images/iStockphoto

Ouderschap is een van de oorzaken dat inkomensverschillen tussen vrouwen en mannen blijven bestaan, schrijft het CPB in zijn donderdag gepubliceerd onderzoek. Nederlandse vrouwen gaan er niet in uurloon op achteruit, maar gaan minder uren werken wanneer zij kinderen krijgen. De kinderen hebben een ‘zeer beperkt effect’ op het inkomen van mannen. Het CPB gebruikt de term child penalty (kinderboete/-korting). De ‘kinderstraf’ is groter voor lageropgeleide vrouwen. Zij leveren 52 procent in tot acht jaar na de geboorte van hun kind. Hogeropgeleide vrouwen gaan er 30 procent in inkomen op achteruit. 

Dit verschil tussen mannen en vrouwen is moeilijk te verhelpen met beleid, stelt het Planbureau. De meeste ingrediënten die een child penalty zouden moeten verhelpen, zijn al aanwezig. De arbeidsparticipatie van vrouwen is hoog in Nederland. Kinderopvang wordt gesubsidieerd. Het belastingstelsel belast het individu en niet het gezin, vrouwen worden daardoor gestimuleerd een eigen inkomen te vergaren. Het bieden van langer zwangerschapsverlof heeft weinig effect, stellen de rekenmeesters. Ook ouderschapsverlof voor vaders doet ‘op de langere termijn’ weinig voor de arbeidsparticipatie van vrouwen, al helpt het wel bij een betere verdeling van zorgtaken. 

Werk (meer werk) blijft de route naar economische zelfstandigheid. Voor veel vrouwen is die onafhankelijkheid dichtbij, stelt het CPB. Als de minst verdienende vrouwen een dagdeel meer zouden gaan werken, zou 5 procent van hen financieel niet meer afhankelijk zijn van hun partner. Dat zou ook nog eens goed zijn voor de schatkist: het levert de overheid jaarlijks per persoon 300 euro belasting extra op. Daar staat tegenover dat de overheid meer geld kwijt is aan stimulerende maatregelen. 

De schijnbetrokkenheid van de man in het gezin

De bijdrage van mannen aan het huishouden houdt nog steeds niet over. Volkskrantverslaggever Anna van den Breemer vraagt zich af: kan dat nou niet eens anders?  ‘Gendernormen zitten diep verankerd in onze samenleving’, vertellen experts haar. Ze gaat op zoek naar de rolverdeling in haar eigen gezin. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden