Inkomen van vijf ton bruto? Dan ga je erop vooruit

Tienduizenden Nederlanders met een topinkomen mogen zich in de handen knijpen met het nieuwe regeerakkoord. Huishoudens met een bruto jaarinkomen van meer dan een half miljoen euro gaan er uiteindelijk honderden euro's per maand netto op vooruit.

Yvonne Hofs
VVD-onderhandelaar Stef Blok bevestigde in een uitgelekte mail de forse stijgingen van de zorgpremies voor bepaalde groepen Nederlanders. Beeld anp
VVD-onderhandelaar Stef Blok bevestigde in een uitgelekte mail de forse stijgingen van de zorgpremies voor bepaalde groepen Nederlanders.Beeld anp

Dat blijkt uit berekeningen van de Volkskrant, gemaakt op basis van de rekenvoorbeelden die VVD-onderhandelaar Stef Blok woensdag rondmailde. Het omslagpunt, waarbij de lastenverlichtingen uit het regeerakkoord opwegen tegen de verhoging van de zorgpremie, ligt bij tweepersoonshuishoudens met één inkomen het laagst. De kostwinner moet dan minimaal 128 duizend euro verdienen om 'break-even' te draaien. Bij tweeverdieners, waarbij de partners exact evenveel verdienen, ligt het omslagpunt op 331.400 euro.

Zeer hoge inkomens gaan er dankzij het regeerakkoord netto op vooruit, omdat zij maximaal profiteren van de verlaging van de inkomstenbelasting, maar niet evenredig meebetalen aan de verhoging van de zorgpremie.

Iemand die een miljoen per jaar verdient, betaalt straks evenveel zorgpremie als iemand met een bruto-inkomen van 70.000 euro. Maar de miljonair profiteert relatief meer van de verlaging van de inkomstenbelasting dan diegene die twee keer modaal verdient. Het tarief in de hoogste belastingschijf daalt met ingang van 2014 geleidelijk van 52 naar 49 procent. Aan dat voordeeltje zit in tegenstelling tot de zorgpremie geen plafond: hoe hoger het bruto-inkomen, hoe groter het belastingvoordeel.

In 2011 verdienden 394 duizend Nederlanders meer dan 100 duizend euro bruto per jaar, blijkt uit cijfers van het CBS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden