Inkomen mag geen beletsel zijn voor onderwijs

Een laag inkomen mag nooit een beletsel vormen voor deelname aan het onderwijs.

Beeld anp

Het Nederlands onderwijs wordt geroemd om de kansen die het biedt aan zwakke leerlingen. Tegen de landen die vooral in 'excellentie' investeren, leggen de Nederlandse scholen het weliswaar af, maar de gemiddeld presterende leerlingen doen het in Nederland beter dan elders. En de kloof tussen de zwakste en de beste leerlingen is hier minder breed. In dat opzicht vormt het onderwijs in Nederland zelfs een lichtend voorbeeld voor landen die steevast in de hoogste regionen van de internationale rankings figureren. Zo kwam de Singaporese minister van Onderwijs twee jaar geleden met een grote delegatie naar Nederland om te zich te laten informeren over ons middelbaar beroepsonderwijs.

Tegen die achtergrond is het pijnlijk dat juist leerlingen op het mbo ernstige nadelen ondervinden van de afschaffing, in 2015, van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten. Die maatregel maakte deel uit van de reductie van het aantal regelingen - van elf tot vier - voor ouders met kinderen. Deze bezuinigingsmaatregel is goed voor een opbrengst van 800 miljoen euro - op een budget van 10 miljard. 'Ouders die het hardst een financiële bijdrage nodig hebben, worden zoveel mogelijk ontzien', beloofde de regering destijds. Voor veel mbo'ers blijkt dat een loze belofte te zijn. Sommigen gaan er onder het nieuwe regime 550 euro per jaar op achteruit. Een fors bedrag, zeker voor de minst draagkrachtige ouders.

Zij kunnen, ter compensatie van de afgeschafte regeling, weliswaar een beroep doen op noodfondsen van scholen of op gemeentelijke bijstandsvoorzieningen, maar die zijn daar eigenlijk niet voor bedoeld en bieden dus ook geen enkele zekerheid. Uitgerekend aan 'de onderkant' van het onderwijs is de toegankelijkheid van scholen in het geding. Een onwenselijke situatie die het kabinet op twee manieren kan ondervangen: door de schadelijke effecten van de vereenvoudiging van het stelsel van 'kindregelingen' ongedaan te maken, of door alle leermiddelen voor minderjarige mbo-leerlingen gratis te maken, een maatregel waarop onder andere de MBO-Raad en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vorige maand al hebben aangedrongen. Een laag inkomen mag hoe dan ook nooit een beletsel vormen voor deelname aan het onderwijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden