REPORTAGE

Inklimmers treffen ze in Hoek van Holland niet aan

In Hoek van Holland is Calais het grote schrikbeeld: talloze migranten die in trucks klimmen. Hebben de controles van de marechaussee zin?

Een `migratiehond' van de marechaussee ruikt aan een Poolse vrachtwagen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een `migratiehond' van de marechaussee ruikt aan een Poolse vrachtwagen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Het is hier geen Calais. Rond het terrein waar vrachtwagens wachten tot ze aan boord mogen gaan van een van de schepen van Stena Line staat alleen een laag hek. Een migrant hoeft maar het spoor over te steken, tussen wat braamstruiken en klaprozen door te lopen, dat hek over te klimmen en zich te verstoppen in een vrachtwagen met bestemming Engeland. Maar dat heeft voor zover bekend nog niemand gedaan en daarom is het hier geen Calais.

Toch is Calais hier nooit ver weg, donderdagmiddag. De Franse havenplaats is het schrikbeeld. Bij Calais denken marechaussees, vrachtwagenchauffeurs en de staatssecretaris voor Immigratie aan drommen vluchtelingen die proberen illegaal naar Engeland over te steken. Ze houden er rekening mee dat de stroom migranten zich verlegt van Calais naar Hoek van Holland. Dit jaar werden er al 220 illegale migranten betrapt, tegen 160 in heel het vorige jaar.

Everyone deserves it, is de slogan van Stena Line. Iedereen verdient het. Maar daarover zijn in elk geval de marechaussee en de staatssecretaris het roerend eens - voor de vluchtelingen geldt dat niet.

'Ik heb de vriezer op -29 gezet om ze eruit te jagen'

De bestemming Calais is de grote angst van vrachtwagenchauffeurs geworden. Duizenden migranten proberen er uit alle macht in de laadruimte te komen om zo de oversteek naar Engeland te maken. Een reportage (+) van Patrick van Ijzendoorn en Jurriaan Nolles

Grenscontroles verscherpen

Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en dus ook voor Immigratie, heeft besloten de grenscontroles te verscherpen. 'Het idee is dat deze route opdroogt', zegt hij nadat de marechaussee donderdag heeft bezocht. De intensievere controles, en de berichtgeving daarover, moeten migranten ontmoedigen via Hoek van Holland te reizen.

Aan Maarten Knol en zijn team om die controles uit te voeren. Kregen ze voorheen één of twee keer per week hulp van een 'migratiehond', nu is dat drie of vier keer. Onder het toeziend oog van de staatssecretaris snelt hond Lynn langs de vrachtwagens en blaft uitgelaten als ze de marechaussees ontdekt die zich in een van de laadbakken hebben verstopt.

De media-aandacht is de grootste verandering in zijn werk, laat Knol zich ontvallen. Ze controleren steekproefsgewijs, net als altijd. En daarvoor gebruiken ze selectiemiddelen. Het effectiefste selectiemiddel is de hond - daar zijn er maar drie van in Nederland. Als de hond er niet is, is er nog de CO2-meter. Mensen stoten koolstofdioxide uit bij het ademen, dus een verhoogde concentratie van dat gas verraadt verstekelingen.

Bij Knol roept Hoek van Holland geen associaties op met Calais. De sterke toename van de illegale migratie komt eigenlijk alleen doordat er twee keer een grote groep vreemdelingen werd aangetroffen, zegt hij. Begin deze maand een groep van 68 illegalen - Afghanen, Chinezen, Vietnamezen en een Rus. Een paar dagen geleden nog eens een vracht van 51 personen - bijna allemaal Albanezen, een enkele Syriër.

Knol: 'In Hoek van Holland hebben we geen inklimmers. Hier gaat het om gecoördineerde groepen. De kleinste groep die we hebben gevonden, bestond uit zes mensen. De vreemdeling is voor ons geen verdachte, maar de chauffeurs verdenken we van een ernstig strafbaar feit. Mensensmokkel.'

Een hondengeleider van de Koninklijke Marechaussee controleert vrachtwagens op eventuele verstekelingen, die via Hoek van Holland met de boot naar Harwich gaan. Beeld anp
Een hondengeleider van de Koninklijke Marechaussee controleert vrachtwagens op eventuele verstekelingen, die via Hoek van Holland met de boot naar Harwich gaan.Beeld anp

Intelligence

Daarom komt het aan op 'intel', legt Knol uit. Intelligence. Informatie. Hij richt zich vooral op chauffeurs uit bepaalde landen - welke zegt hij niet. En de ene vracht wekt bij hem meer interesse dan de andere. Bloemen zitten in containers die zo dicht op elkaar staan gepakt dat er geen mensen meer bij kunnen. En vrieswagens controleert hij ook minder goed. 'Dan komen mensen als ijsblokjes aan de overkant.'

Er is Knol veel aan gelegen om die mensensmokkelaars te betrappen. 'Ik snap heel goed dat Syriërs de oorlog willen ontvluchten. Maar nu zijn ze overgeleverd aan louche figuren. Dat maakt me boos. In mijn optiek helpen we hen bij hun uitzichtloze situatie. Asielzoekers helpen we bij hun asielverzoek, in Nederland.'

Ook staatssecretaris Dijkhoff wil 'wanhopige individuen' beschermen tegen die 'verschrikkelijke mensensmokkelaars'. Tegelijkertijd wil hij dat 'mensen het niet in hun hoofd halen om hier over te steken'.

'We zijn er in een vroeg stadium bij', diagnosticeert hij. 'Daarom is het hier geen Calais en wordt het geen Calais.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden