Injectie temt pinda

Mensen met een pinda-allergie hebben misschien baat bij een nog experimentele injectie...

Een nieuw medicijn kan de allergische reactie na het eten van pinda's onderdrukken. In de Verenigde Staten zijn proeven afgesloten met een in te spuiten middel, waarna gevoelige mensen zonder problemen negen pinda's konden eten. Het medicijn is nog niet op de markt.

Allergie voor pinda's kan het leven op zijn kop zetten. In extreme gevallen kan het eten van één pinda of van voedsel waarin pinda-bestanddelen zijn verwerkt, fataal uitpakken.

De aandacht voor voedselallergie is de laatste jaren enorm toegenomen. Hierdoor lijkt het alsof de overgevoeligheid voor pinda's steeds vaker voorkomt, maar duidelijke cijfers daarover zijn er niet, zegt dr. Geert Houben van TNO-Voeding in Zeist. 'Ik schat dat de allergie bij aanzienlijk minder dan 1 procent van de bevolking voorkomt.' In de Verenigde Staten leven ongeveer anderhalf miljoen personen (circa 0,5 procent van de bevolking) die allergisch zijn voor pinda's.

De belangstelling voor pinda-allergie vindt hij niet vreemd. 'Van de voedselallergieën geeft deze vaak de meest felle reacties.' Voor volwassenen behoren de pinda's met de schaal- en schelpdieren en noten tot de meest frequente boosdoeners bij het ontstaan van voedselallergie. Bij kinderen zijn dat ook koemelk, eieren en soja.

Bij gevoelige personen gaat het snel mis na het eten van een pinda. In milde gevallen ontstaan huidreacties en in ernstige gevallen kan de consumptie leiden tot een anafylactische shock waarbij het hart kan falen.

Uit de Verenigde Staten zijn diverse voorbeelden bekend waarbij het eten van een pindaproduct fataal afliep. Iemand at een koekje dat van de bakplaat was verwijderd met een keukenspatel die ook was gebruikt voor pindakoekjes. In een ander geval at een student een koekje waarvan de verpakking geen melding maakte dat er pinda-olie was gebruikt.

Het leven van iemand met een pinda-allergie is niet gemakkelijk, pindaproducten kunnen overal opduiken. Sommige plantaardige olie is gemaakt van pinda's. Vooral de ongeraffineerde olie bevat nog veel eiwit, dat de allergische reactie oproept. Maar ook sommige babylotions en lijmstoffen bevatten pinda-bestanddelen.

Eten in een restaurant is bovendien riskant omdat de gast niet precies weet welke ingrediënten de kok gebruikt. Een reisje naar het buitenland is een hachelijke onderneming als er gekozen moet worden uit onbekende producten met onleesbare etiketten. De mensen raken geïsoleerd en blijven thuis, aldus Amerikaanse onderzoekers.

Het nieuwe medicijn, dat maandelijks moet worden ingespoten, biedt verlichting. De resultaten van de proef onder 84 patiënten zijn gepubliceerd in The New England Journal of Medicine van 13 maart. Uit de proeven blijkt dat de proefpersonen zonder problemen 9 pinda's konden eten met uitschieters naar 24.

Die pakweg tien pinda's lijken wat weinig, maar met de injectie kunnen de patiënten onbezorgder door het leven gaan en producten eten waarin een beetje pinda-eiwit is verwerkt.

Het middel, nu nog bekend onder de codenaam TNX-901, is nog niet op de markt verkrijgbaar. Eerst moet nog een groot onderzoek worden gedaan, voordat de Amerikaanse gezondheidsdienst FDA het medicijn toelaat. Wel heeft de FDA gezegd dat voor het medicijn de versnelde toelatingsprocedure mogelijk is. Hoe snel dat gebeurt, is onduidelijk, ook al vanwege een juridisch conflict tussen de producenten van het mogelijke medicijn: Tanox, Genentech en Novartis. Ook kunnen de hoge kosten (ruim tienduizend euro per patiënt per jaar) nog roet in het eten gooien.

Houben waagt zich niet aan voorspellingen, wanneer het middel eventueel op de markt komt. 'Ik zou nog wat meer willen lezen over mogelijke bijwerkingen. Het medicijn beïnvloedt ons afweersysteem, maar dat deel van de afweer hebben we niet voor niks.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden