Initiatiefwet SGP: Maak einde aan automatische vervroegde vrijlating

De SGP werkt aan een initiatiefwet om een eind te maken aan het automatisme van vervroegde invrijheidstelling. Een veroordeelde zit volgens de huidige regels tweederde van zijn straf uit en komt daarna voorwaardelijk vrij. Deze strafkorting stuit op steeds meer onbegrip in de samenleving.

null Beeld anp
Beeld anp

Afgelopen weekend ontstond veel ophef over de vervroegde vrijlating van een Pool die een echtpaar en hun kleinkind doodreed. Uit de politieke reacties daarop blijkt dat inmiddels een Kamermeerderheid wil stoppen met het bij wet geregelde vervroegd vrijlaten. Bij VVD, PVV, CDA, CU en 50Plus leeft hierover vergelijkbare onvrede als bij de SGP.

Maatschappelijke ophef

De initiatiefwet van de SGP ligt voor advies bij betrokken instanties als de politie, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak. De partij hoopt de wet deze zomer bij de Tweede Kamer in te dienen. Dan is waarschijnlijk ook duidelijk hoe de kabinetsformatie afloopt. D66 en GroenLinks staan op dit punt tegenover VVD en CDA: zij willen niet van de vervroegde vrijlating af. De vier partijen hebben de afspraak over initiatiefwetsvoorstellen niet in de Kamer te debatteren zolang de formatie loopt.

Aan het wetsvoorstel van de SGP wordt al langer gewerkt, omdat het een andere aanleiding heeft: de vervroegde invrijheidstelling, in 2014, van Volkert van der G., de moordenaar van politicus Pim Fortuyn. Ook die zaak leidde tot veel maatschappelijke ophef. Van de achttien jaar waartoe Van der G. veroordeeld was, zat hij er twaalf uit.

Volgens de SGP is een opgelegde straf nu niet wat hij lijkt. 'In de overgrote meerderheid van de gevallen duurt de straf veel korter dan uit het vonnis blijkt', schrijft de SGP in het voorstel. Door het automatisme van de vervroegde invrijheidstelling te schrappen en de rechter de mogelijkheid te bieden daarover zelf gemotiveerd te beslissen, wordt de straftoemeting volgens de partij 'duidelijker'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden