Inhoudelijke kloven tussen partijen zijn verontrustend diep

De inkt van de heiligenbeschrijvingen van Herman Tjeenk Willink was nog niet droog, of de man moest gisteren alweer een denkpauze inlassen. De formatiekoning, de man onder wiens leiding de formatie na een verloren speelkwartier pas écht zou beginnen, de onkreukbare die de woorden van Joop den Uyl nog had mogen notuleren, het wandelende wonder over wie eerbiedig gefluisterd werd dat hij 'onconventionele stappen' niet schuwen zou, de surrogaat-koning: ook al een gewoon mens dat de koffiekan laat rondgaan. Ook al geen idee hoe hij 'het motorblok' tot enige inschikkelijkheid kan bewegen.

Stond hij daar plots op het Binnenhof, in de volle zon, te knipperen tegen het licht. Een heer op leeftijd met een stapel tegeltjes onder zijn arm geklemd waar in mooie krulletters woorden op staan die in sommige kringen voor diepe wijsheden doorgaan: 'formeren is faseren', 'je moet niet overhaasten, maar je moet de tijd ook niet laten verlopen'.

En daarom is er maar weer eens een informatiepauze - of dit valt onder het kopje 'onconventionele stappen' viel uit de berichtgeving niet op te maken.

Overigens hoor je de term 'motorblok', een soort 'technisch hart' maar dan nog labieler, niet zo veel meer. Begrijpelijk, want de enige zekerheid van voorheen het motorblok is het bondje dat Mark Rutte en Sybrand Buma hebben gesloten, een bondje dat zich vooralsnog op het irritante af onverbrekelijk toont. Al kan alles kapot, zeker in Den Haag - bij het CDA weten ze nog heel goed hoe snel Mark Rutte ze liet vallen nadat hun vorige samenzijn op een drama was uitgelopen. Sneller dan het licht. Daar waren ze toen verbolgen over bij het CDA, want bij het CDA zouden ze zoiets nóóit doen.

De vorige keer dat CDA en VVD een innig bondje sloten, kregen we de PVV er gratis bij. Zo onconventioneel zal het ditmaal niet worden. De PVV zit in verdunde vorm aan tafel, vermomd in beschaafde bewoordingen in de VVD-opvattingen, verscholen onder brave passages in het CDA-programma, men heeft zich laten opjuinen, zich laten verleiden tot uitingen die de rechtsstaat en de internationale rechtsorde tarten. Geholpen heeft het nauwelijks - de PVV werd gewoon tweede en schertsfiguren als Theo 'Ik doe Koninkrijkszaken om ook eens vrolijke mensen te zien' Hiddema mogen in de Tweede Kamer de reddingsboei zijn voor mensen die zich met de PVV willen associëren, maar bang zijn dat ze hun maatschappelijke carrière daarmee in gevaar brengen.

Maar nu zitten ze daar dus, aan tafel, met hun surrogaat-PVV-verkiezingsbeloften van vluchtelingenbestrijding en staand het Wilhelmus zingen. Zo raar is het dus niet dat potentiële partners op hun hoede zijn.

'Het duurt al máánden, we moeten er een keer vanaf', verzuchtte Rutte gisteren ongeduldig. Het beeld van kinderachtige egootjes die niet met elkaar willen, burlende elanden die met de geweien op elkaar aan het inbeuken zijn, doet het leuk in het nieuws. Maar vlak de verschillen die echt ergens over gaan en die zich amper laten overbruggen niet uit.

Tjeenk Willink in gesprek met Pechtold.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden