InHolland reikte ongeoorloofd diploma's uit

Hogeschool InHolland heeft 250 studenten ongeoorloofd aan een diploma geholpen. De studenten, allemaal ouderejaars, kregen een speciale route aangeboden waarbij zij in korte tijd en op een gemakkelijke manier hun diploma konden halen.

De route heeft twee jaar bestaan, totdat de examencommissie de directie van de opleiding terugfloot. In mei kreeg de laatste lichting een diploma. Dat blijkt uit gesprekken met betrokkenen en interne documenten van de opleiding Media en Entertainment Management (MEM) in Haarlem.

Diplomatruc

De kern van de diplomatruc was dat studieachterstanden van de ouderejaars werden kwijtgescholden en dat zij na het schrijven van een eenvoudig werkstuk binnen enkele weken hun diploma kregen. Het afstudeercijfer was steevast een zeven. Het traject werd uitgevoerd door twee docenten in opdracht van het opleidingsmanagement.

De opleiding kampte met grote aantallen ouderejaars die maar geen diploma haalden. Als studenten niet afstuderen, loopt een opleiding al snel tienduizend euro of meer aan overheidsbekostiging mis.

Beklag

Het ongeoorloofd verstrekken van diploma’s werd ontdekt door reguliere studenten, die hun beklag deden bij de examencommissie. Dit leidde tot grote ophef onder studenten en het docentenkorps. De geheime afstudeerroute heeft bestaan tussen 1 maart 2008 en 10 mei 2010. Daarna heeft de examencommissie niemand meer doorgelaten.

In een reactie laat bestuursvoorzitter Geert Dales weten dat InHolland inderdaad intensieve trajecten aan ouderejaars aanbiedt, maar dat deze voldoen aan dezelfde eisen als reguliere studenten. Het ingrijpen van de examencommissie is volgens hem het gevolg van het feit dat het traject een pilot betrof, en nog niet in de studiegids was opgenomen.

Geslaagd in Wamel. Het huis op de foto heeft niets te maken met het verhaal over Hogeschool Inholland. (Marcel van den Bergh / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden