Inholland is uit, HvA profiteert met forse groei

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) lijkt van alle hbo-instellingen het meest te profiteren van de problemen bij Inholland. De HvA heeft voor het komende collegejaar nu al 20 procent meer aanmeldingen dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij Inholland schreven zich juist 19 procent minder studenten in.

Inholland Beeld anp

Dat blijkt uit cijfers over het aantal vooraanmeldingen van hogescholen in de Randstad, de regio waar Inholland actief is. De cijfers geven nog geen compleet beeld voor het komende collegejaar. Zo kunnen studenten zich in deze tijd van het jaar nog bij verschillende opleidingen inschrijven om pas in de zomer tot een definitieve studiekeuze te komen.

Trend
De percentages geven echter wel een cijfermatige onderbouwing van een trend die onder (aankomende) hbo-studenten in de Randstad al maanden voelbaar is. De HvA is in. Inholland is uit.
Maar kan de HvA de toestroom van studenten eigenlijk wel aan?
'De kwaliteit van het onderwijs aan de HvA is er niet bij gebaat als er nu grote groepen studenten van de Inholland naar ons overstappen', zegt HvA-rector Jet Bussemaker.

Maar ook waar het nieuwe studenten betreft, staat de rector niet te springen om ongebreidelde groei. 'Er zit een grens aan het aantal studenten dat wij willen hebben. Juist om te voorkomen dat de kwaliteit gaat lijden onder de kwantiteit.'

Numerus fixus
Bij hoeveel studenten de grens ligt, kan Bussemaker niet zeggen. Wel is de belangstelling inmiddels zo groot dat ze overweegt om voor de populaire economische opleidingen een numerus fixus aan te vragen. Bij de studie Media, Informatie en Communicatie wordt al geloot.

Momenteel bouwt de HvA voor 300 miljoen euro een gloednieuwe campus. De investering is bedoeld om een groei van het aantal studenten van 30 procent in tien jaar tijd op te kunnen vangen. Het uitbreidingsplan lijkt strijdig met de wens van de HvA om niet te snel te groeien, maar is dat volgens Bussemaker niet.

'Wij krijgen al jaren meer aanmeldingen', zegt de rector. 'Dat heeft deels een demografische achtergrond, en deels omdat steeds meer studenten het leuk vinden om in Amsterdam te studeren.'

De uitbreiding is er wat Bussemaker juist op gericht om de kwaliteit van het onderwijs ook onder het gewicht van de almaar stijgende studentenaantallen te kunnen garanderen. 'Als je bouwt, moet je zorgen dat je niet over twee jaar opnieuw moet gaan bouwen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.