nieuws

Inhaalslag duurzame energie, maar Nederland loopt nog altijd achter

Met dank aan zonnestroom en windenergie is het aandeel duurzame energie in Nederland in 2020 toegenomen. Alleen: Nederland loopt nog altijd achter op de doelstellingen.

Redactie
Het windpark in de Noord-Hollandse Wieringermeer bestaat uit 82 windmolens. Beeld ANP
Het windpark in de Noord-Hollandse Wieringermeer bestaat uit 82 windmolens.Beeld ANP

Het aandeel hernieuwbare of duurzame energie in Nederland was vorig jaar 11,1 procent van het totale energieverbruik. In 2019 was dit nog 8,8 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Duurzame energie is niet hetzelfde als duurzame elektriciteit: ruim een kwart van alle stroom die in Nederland wordt opgewekt, is inmiddels groen. Het totale energieverbruik is echter veel groter.

Dat het aandeel duurzaam daar toeneemt, is grotendeels te danken aan een grotere capaciteit voor zonnestroom en windenergie. Ook het verbruik van biomassa nam toe, met name door bijstook in kolencentrales en installaties die draaien op afval, aldus het CBS.

Vooral windstroom is bezig met een opmars, met name op zee. Dit is te danken aan de aansluiting van twee grote parken voor de Zeeuwse kust bij Borssele, vorig jaar. Het opgestelde vermogen groeide hierdoor van duizend naar 2.500 megawatt. Hiervan kunnen ongeveer 2,5 miljoen huishoudens van groene stroom worden voorzien.

Doelstellingen

Hoewel sprake is van een inhaalslag, loopt Nederland nog altijd achter op de doelstellingen. Volgens EU-afspraken zou het aandeel hernieuwbare energie 14 procent moeten zijn geweest in 2020. Om het afgesproken percentage te halen zou Nederland ongeveer 16 TWh (miljard kWh) moeten importeren. In juni vorig jaar is een overeenkomst afgesloten met Denemarken om 8 tot 16 TWh hernieuwbare energie over te dragen.

Dat het aandeel duurzame energie nog maar 11 procent bedraagt, komt doordat veel sectoren nog niet of maar beperkt aan vergroening zijn begonnen, zoals de zware industrie en transport. Daar spelen fossiele brandstoffen nog altijd een hoofdrol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden