Inhaalrace op arbeidsmarkt: meer banen in bouw, zorg en uitzendbranche

Er komen dit jaar 129 duizend banen bij, voorspelt uitkeringsinstantie UWV. In de bouw, inde kinderopvang en zelfs in de thuiszorg. De grootste groeiers: zzp'ers en uitzendkrachten.

Meer banen in de zorg. Beeld belga
Meer banen in de zorg.Beeld belga

2016 wordt een jaar van meer. Meer vacatures, meer banen, meer mensen aan het werk en ook meer mensen die weer op zoek gaan naar een baan. Die positieve boodschap bracht uitkeringsinstantie UWV vrijdag naar buiten over de arbeidsmarkt. Dit jaar komen er 129duizend banen bij. Vooral in de bouw en de zorg gaat het eindelijk beter. Maar de belangrijkste banenmotor is vooral de uitzendbranche. Die is goed voor de helft van het aantal nieuwe banen.

De inhaalrace is ingezet, zegt Rob Witjes van het UWV. Hij vindt het nog te vroeg voor 'een hoerastemming'. De werkloosheid blijft hoog, zegt hij, vooral onder ouderen. 'Maar we zien in bijna alle sectoren dat het beter gaat.'

Door de banengroei van 129 duizend zijn er aan het eind van dit jaar iets meer dan 10 miljoen banen. Dit is mede te danken aan de opkomst van zzp'ers en flexibel werk. 'Kijken we alleen naar de banen voor werknemers dan lopen we eind dit jaar nog steeds 125 duizend banen achter bij het jaar 2008, toen de crisis begon.'

Dit is waarom de Nederlandse economie weer groeit

Het blijft goed gaan met de Nederlandse economie. De groei zit hem in meerdere fronten als de export en consumentenuitgaven. Lees hier het artikel.

Uitkeringen

De flexibilisering van de arbeidsmarkt zet dit jaar door. Tweederde van de nieuwe banen komt voor rekening van vooral de uitzendbranche, gevolgd door zelfstandigen met en zonder personeel. Doordat de uitzendbranche flink groeit, komen er in vrijwel alle sectoren banen bij, verwacht het UWV. Alleen in de sectoren openbaar bestuur (overheid) en de financiële dienstverlening (banken en verzekeraars) verdwijnen nog veel banen.

Andere zwaar getroffen sectoren krabbelen overeind. In de bouw, waar sinds 2008 honderdduizend vaste banen zijn verdwenen, komen er dit jaar zevenduizend nieuwe banen bij. Was er vorig jaar al voorzichtig herstel met inzet van uitzendkrachten, dit jaar nemen bouwbedrijven zelf weer mensen aan, verwacht het UWV.

In zorg en welzijn, waar in drie jaar tachtigduizend banen zijn verdwenen, is er perspectief voor de kinderopvang en wordt zelfs voor de thuiszorg een plusje verwacht. Ook in de detailhandel, met grote faillissementen van onder meer V&D en Scapino, komen er banen bij. Dat zullen niet allemaal verkoopmedewerkers zijn; winkels trekken ook steeds meer webdesigners aan.

Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat er dit jaar 129 duizend banen bijkomen in Nederland. Beeld anp
Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat er dit jaar 129 duizend banen bijkomen in Nederland.Beeld anp

Lager loon

Door de economische groei komen er ook meer vacatures, dit jaar 859duizend tegen 622duizend in 2013, volgens het UWV het dieptepunt van deze eeuw. Vervoer is hier koploper, met een groei van 17 procent, gevolgd door verhuur en zakelijke dienstverlening (15procent). Hierbij gaat het niet alleen om nieuwe banen, maar ook om vervanging van werknemers die het nu aandurven te solliciteren.

Doordat de werkloosheid daalt, geeft de uitkeringsinstantie flink minder uit aan de WW; net als in 2014 bespaart het UWV daarmee een half miljard euro, op een totaal van dit jaar 20,4miljard euro. Tegelijkertijd wordt het aantal mensen dat in de WW zit een minder goede graadmeter voor het economisch herstel, zegt Jan-Maarten van Sonsbeek van het UWV. Door een wetswijziging blijven WW'ers langer in de bakken van het UWV zitten. Dit komt doordat WW'ers nu aan het eind van de maand moeten opgeven hoeveel ze hebben verdiend. Daarom kan een WW-uitkering pas later worden beëindigd.

Werklozen worden door de wetswijziging gestimuleerd een baan te aanvaarden tegen een lager loon. Het verschil wordt dan bijgepast uit de WW, tot het recht op de uitkering op is. Daarmee blijft ook deze groeiende groep meetellen in de WW-cijfers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden