Ingrijpende sanering van visserij EU

De Europese Commissie wil radicaal snoeien in de Europese vissersvloten. Dat is nodig omdat anders 'met de vissen ook de vissers gedoemd zijn te verdwijnen'....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

Eerder al was bekend dat de visstand in de Europese zeeën ernstig wordt bedreigd. Fischler werkt al ruim een half jaar aan zijn plannen, waarbij de lidstaten van de Europese Unie bijna geen middel schuwden om hem onder druk te zetten. Vooral Spanje, het land met de grootste vloot, heeft actief geprobeerd om de hervormingsplannen tegen te houden.

Er zal 30 tot 60 procent minder gevist moeten worden om de bedreigde standen weer te herstellen. Dat betekent een inkrimping van de vloot met 8600 vaartuigen, aldus de Commissie, ofwel 8,5 procent van het totaal. In tonnage gerekend moet 350 duizend ton worden ingeleverd, 18 procent van het totaal.

Tegelijkertijd wil de Commissie een omvangrijk sociaal vangnet opzetten om de werkloosheid te bestrijden. In de Europese Unie werkt ongeveer een half miljoen mensen in de visserijsector. Het aantal banen zal drastisch verminderen. Tussen 1991 en 1998 gingen al 66 duizend banen verloren.

Per jaar steken de EU en de nationale overheden ongeveer 2,6 miljard euro in de visserijsector. Dat geld mag in de toekomst niet langer gebruikt worden voor vergroting van de capaciteit. Overheidssteun is nog wel toegestaan als het kapitaal wordt gebruikt voor verbetering van de veiligheid aan boord of voor sociale maatregelen.

Fischler wil 272 miljoen euro uittrekken voor de gedwongen sloop van vaartuigen. Het sociale programma kost tot 2006 naar schatting 550 miljoen.

Tot nog toe probeerde de Unie de visstanden te beschermen door elk jaar maximale quota af te spreken die vissers mochten vangen. De quota werden gebaseerd op wetenschappelijke aanbevelingen, maar 'ik ben vastbesloten de jaarlijkse vaststelling van onrealistische visserijquota te beëindigen', aldus Fischler.

Zijn plannen hebben aanleiding gegeven tot een grote politieke controverse. De Oostenrijkse eurocommissaris gaf gisteren toe dat de Commissie niet unaniem voor zijn hervormingsvoorstellen was. Zijn Spaanse collega Loyola de Palacio, zijn felste tegenstander, was afwezig bij de stemming.

De Spaanse oppositie wordt mede ingegeven door het aflopen van de overgangstermijn, eind dit jaar, voor Spaanse rechten in Europese wateren. Bij de toetreding van Spanje tot de EU, in 1986, is afgesproken dat het land pas in 2003 onbeperkte vrijheid zou krijgen om bijvoorbeeld overal in de Noordzee en de Oostzee te mogen vissen. Spanje meent dat het extra benadeeld wordt omdat juist nu de visvangst extra wordt beperkt. Volgens Madrid maken vooral de Denen zich met hun industriële visvangst schuldig aan overbevissing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden