Ingrijpende hervorming alliantie

De NAVO nodigt zeven landen uit om lid te worden van de alliantie. Vanaf 2004 zullen Roemenië, Bulgarije, Slovenië, Slowakije, Estland, Letland en Litouwen deel uitmaken van het bondgenootschap....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

Volgens president Bush is de toetreding onderdeel van 'het meest ingrijpende hervormingsprogramma' in de ruim vijftig jaar van het bestaan van de alliantie. Dat programma bestaat, naast de toetreding van de nieuwe leden, ook uit een modernisering van de commandostructuur en de defensiecapaciteiten.

Zo besloten de NAVO-leden officieel tot de vorming van een snelle reactiemacht, die twintigduizend leden gaat tellen. Dit leger moet op zeer korte termijn overal ter wereld inzetbaar zijn waar de belangen van de NAVO of van een van haar leden worden bedreigd.

De nieuwe leden reageerden emotioneel op de uitnodiging voor de toetreding. 'Dit is een grote dag voor Letland', zei president Vaira Vike Freiberga. 'Het betekent voor ons een rechtzetting van de onrechtvaardigheden van de geschiedenis, om ons weer te kunnen voegen bij de familie van vrije, democratische en onafhankelijke landen.' Tot hun onafhankelijkheid in 1991 maakten de Baltische staten - Letland, Litouwen, Estland - decennia lang onderdeel uit van de Sovjet-Unie.

Over de exacte voorwaarden van de toetreding moet nog worden onderhandeld. Anders dan bij de Europese Unie het geval is, waar de toetredingsbesprekingen al ruim vijf jaar duren, is de procedure voor het NAVO-lidmaatschap een stuk eenvoudiger. De alliantie acht Albanië, Kroatië en Macedonië - landen die eveneens lid willen worden - nog niet klaar voor toetreding. Macedonië en Albanië worden nog te instabiel bevonden, terwijl Kroatië wordt verweten dat het onvoldoende meewerkt aan de opsporing van oorlogsmisdadigers voor het Joegoslavië-Tribunaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden