Commentaar

Ingrijpen van Bouterse is een halve militaire coup

Opnieuw schuift Desi Bouterse de rechtstaat opzij om zijn gelijk te krijgen. En hij schuwt intimidatie niet.

President Desi Bouterse tijdens de viering van 40 jaar onafhankelijkheid van Nederland in de tuin van het presidentieel paleis. Beeld anp

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft de schaduw van een nieuwe militaire coup over zijn land laten vallen. De voormalige legerleider heeft justitie opgedragen de vervolging van hem en 24 andere verdachten wegens de Decembermoorden te staken.

Met zijn ingrijpen hoopte Bouterse op het laatste moment te voorkomen dat de krijgsraad het proces zou hervatten en de militaire aanklager de kans zou krijgen de strafeis tegen hem uit te spreken. Vier jaar geleden greep Bouterse ook al op het laatste nippertje in om het proces stil te leggen: op zijn aandringen nam het parlement in allerijl een amnestiewet aan voor alle verdachten van de moord op vijftien tegenstanders van het militaire regime in 1982.

Nu de krijgsraad tot de slotsom is gekomen dat die wet ongeldig is omdat het proces al gaande was, besloot Bouterse nog zwaarder geschut in te zetten om te voorkomen dat zijn loopbaan in de gevangenis eindigt. Bouterse klaagde dat er sprake was van een 'constitutionele crisis' en diepte een schimmig artikel uit de grondwet op dat de president het recht geeft het OM 'in het belang van de staatsveiligheid' op te dragen de vervolging van verdachten te staken.

In feite komt het ingrijpen van Bouterse neer op een halve militaire coup: van een bedreiging van de staatsveiligheid is geen sprake of het moet zijn van de kant van Bouterse zelf. Zijn woordvoerder waarschuwde eerder deze week met zoveel woorden dat Suriname voor de keuze staat: 'definitieve vrede of gewelddadige escalatie'. Om die verhulde dreigementen kracht bij te zetten had Bouterse ook het leger en de politie al gepeild.

Veel Surinamers hebben als gevolg van de economische chaos die Bouterse heeft gecreëerd wel wat anders aan hun hoofd dan vijftien moorden die ruim dertig jaar geleden zijn gepleegd. Toch zou het stopzetten van de vervolging een verontrustend signaal zijn.

Vooralsnog is de krijgsraad niet voor de druk van Bouterse gezwicht. Het proces is tot begin augustus opgeschort. Tot die tijd hangt over het land de dreiging van een militaire coup. Bouterse mag graag zeggen dat het tijd is het verleden te laten rusten. Maar met zijn optreden heeft hij zelf het spook van Fort Zeelandia, waar de moorden plaatsvonden, weer opgeroepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden