Ingrepen huisarts niet vergoed door conflict VGZ

Vijfhonderd huisartsen hebben grote bezwaren tegen het contract van verzekeraar VGZ. Gevolg: patiënten zijn aangewezen op dure ziekenhuizen.

Een huisarts in Wijk en Aalburg steriliseert een man. Artsen die nog geen contract hebben met VGZ krijgen geen vergoeding voor dergelijke eenvoudige chirurgische ingrepen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een huisarts in Wijk en Aalburg steriliseert een man. Artsen die nog geen contract hebben met VGZ krijgen geen vergoeding voor dergelijke eenvoudige chirurgische ingrepen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Vijfhonderd huisartsen hebben nog altijd geen contract met zorgverzekeraar VGZ. Daardoor krijgen zij sinds 1 januari geen vergoeding voor onder meer het plaatsen van een spiraaltje en kleine chirurgische ingrepen.

Artsen mogen de behandelingen nog wel uitvoeren, maar krijgen dan niet betaald. Daarom zullen zij, naar eigen zeggen, patiënten doorverwijzen naar het ziekenhuis. De behandelingen zijn daar veel duurder, waardoor de verzekerde in één klap zijn eigen risico kwijt is.

Huisartsen op ramkoers

Al sinds november liggen de huisartsen op ramkoers met VGZ, de verzekeraar die actief is met negen merken, waaronder IZZ en Univé. Vooral onder dokters in Noord-Holland en Limburg is er veel verzet. Zij hebben grote financiële en principiële bezwaren bij de contracten en weigeren 'te tekenen bij het kruisje', zoals verzekeraar VGZ aan hen vraagt.

De huisartsen vinden het onacceptabel dat VGZ hun aanzienlijk minder wil betalen voor betrekkelijk simpele chirurgische ingrepen, zoals gewrichtsinjecties, sterilisatie en het verwijderen van vetbulten. Ook voor de eerste psychische behandelingen is er minder geld. Voorbeeldverrichting in deze strijd is inmiddels het plaatsen van een spiraaltje. Daarvoor kreeg de huisarts vorig jaar nog 55 euro en dat wordt in het nieuwe jaar 18 euro. Terwijl zo'n verrichting in het ziekenhuis al snel 500 euro kost.

De verzekeraar werpt tegen dat deze verlaging het gevolg is van landelijke wetgeving en dat de huisartsen in ruil voor die korting juist voor elke patiënt een vergoeding krijgen van 4 cent. De Tweede Kamer wil zo'n vorm van vergoeding zodat de dokters minder financiële prikkels voelen om ingrepen te doen terwijl die eigenlijk niet nodig zijn.

Beloning voor goedkope medicijnen

Meer principieel is het protest tegen de beloningen die VGZ aan artsen wil geven wanneer zij goedkope medicijnen voorschrijven of de patiënten doorverwijzen naar laboratoria waarmee de verzekeraar een gunstig contract heeft afgesloten. Dat doet afbreuk aan hun autonomie, vinden de artsen. Dergelijke beslissingen zijn niet aan de verzekeraar. Ook het feit dat VGZ vrij gemakkelijk inzage eist in patiëntendossiers gaat de huisartsen veel te ver.

Opvallend is vooral dat VGZ niet de enige verzekeraar is die dergelijke voorwaarden in zijn contracten heeft opgenomen. Sterker: alle grote verzekeraars hebben vergelijkbare clausules, terwijl die wel met bijna al hun artsen rond zijn. Het verzet tegen VGZ lijkt dan ook een strijd te zijn van artsen tegen de macht van verzekeraars.

Gezamenlijk optrekken

Feitelijk komen de onderhandelingen er namelijk op neer dat de verzekeraar praat met vertegenwoordigers van artsen en uiteindelijk met een contract komt dat een individuele dokter slechts kan tekenen. Een vuist kunnen de artsen dan ook amper maken; om kartelvorming tegen te gaan is het praktijken binnen één gebied niet toegestaan gezamenlijk op te trekken.

Maar in het geval van VGZ lijken de artsen iets sterker te staan doordat tweehonderd van hen, uit verschillende regio's, het bedrijf IHC De Zorgmakelaar hebben ingeschakeld. 'Tot nu toe weigerde VGZ met ons te praten', zegt zorgmakelaar Ger Jager. 'Maar ik heb goede hoop dat daar binnen enkele dagen verandering in komt door alle commotie die er inmiddels is ontstaan. Er is veel media-aandacht en er zijn inmiddels al Kamervragen gesteld door de SP.'

In een reactie laat VGZ weten dat de verzekeraar zich 'tot het uiterste zal inspannen' om te komen tot een 'goed en realistisch aanbod'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden